c S
Dnevne novosti

Tadić pred UN-om: Razgovori Srbije i Kosova uskoro počinju

27.09.2010 08:02 NEW YORK, 25. rujna 2010. Razgovori s Kosovom će početi uskoro rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić pred Općom skupštinom UN-a i pozvao ostale zemlje da ne priznaju neovisnost te bivše srpske pokrajine.
"Uskoro će dvije strane razgovarati prvi puta poslije puno godina. Moramo biti strpljivi i tražiti način izgradnje povjerenja obiju strana", rekao je Tadić i dodao da su oni sada spremni za razgovore.

Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije u veljači 2008. Oko 70 zemalja, među kojima Sjedinjene Države i 25 od 27 članica Europske unije priznale su neovisnost Kosova. Srbiju koja se tome protivi, podržavaju Rusija, Kina i druge zemlje koje se bore protiv separatističkih pokreta.

"Srbija drži da je stalno traženje neovisnosti uzaludno i kontraproduktivno" rekao je Tadić i naglasio da stajalište Kosova predstavlja opasan i destabilizirajući presedan. Tadić je rekao da je u New Yorku razgovarao s ministricom vanjskih poslova Europske unije Catherine Ashton i postigao sporazum o važnim elementima budućeg dijaloga s Kosovom.