c S
Dnevne novosti

Predsjednica Vlade RH s predstavnicima ustavnih sudova Turske i Hrvatske

27.09.2010 08:03 ZAGREB, 24. rujna 2010.Premijerka Jadranka Kosor primila je u Zagrebu izaslanstva ustavnih sudova Turske i Hrvatske i izjavila da Hrvatska, kao zemlja koja završava pristupne pregovore s EU-om, podupire sve zemlje kandidate za Uniju, uključujući i Tursku, priopćila je Vlada.
Predsjednik turskog Ustavnog suda Hasim Kilic zahvalio je Hrvatskoj na potpori Turskoj te je istaknuo važnost jačanja gospodarske suradnje između dvije zemlje čiji su bilateralni odnosi prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Govoreći o pregovorima, premijerka Kosor rekla je da vlada ulaže velike napore u suzbijanje korupcije i spomenula da je u posljednjoj promjeni Ustava ugrađena odredba o tome da nema zastare za kaznena djela počinjena u pretvorbi. Kosor i Kilic suglasili su se da je uloga ustavnog suda osobito važna u borbi za ljudska prava, doprinosu demokraciji i svjetskom miru.

Položaj hrvatskog Ustavnog suda u odnosu na sva tijela državne vlasti je neovisan, uključujući i vladu, a važnu kontrolnu ulogu ima nad zakonodavnom, izvršnom i sudbenom vlašću, ocijenila je predsjednica Vlade.

Predsjednica hrvatskog Ustavnog suda Jasna Omejec naglasila je da današnji susret u vladi znači da turski Ustavni sud nije samo gost hrvatskog Ustavnog suda, nego je gost Hrvatske i hrvatskog naroda u cjelini, navodi se u vladinu priopćenju.