c S
Dnevne novosti

Pakistan preuzeo predsjedanje Vijeća guvernera IAEA-e

28.09.2010 07:18 BEČ, 27. rujna 2010. Pakistan je preuzeo predsjedanje upravljačkim tijelom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) unatoč tome što nije potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, koji je u središtu rada agencije, i što je pakistanski znanstvenik odavao nuklearne tajne Iranu i Sjevernoj Koreji.
Zapadni diplomati izjavili su da to nije idealan izbor budući da Pakistan, kao i Indija, sjeverna Koreja i Izrael, nije potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Međutim, zapadne sile nisu se protivile nominiranom kandidatu skupine zemalja članica s Bliskog istoka i južne Azije na sastanku Vijeća guvernera održanom iza zatvorenih vrata u ponedjeljak u Beču, na kojemu je Pakistan odobren aklamacijom, rekao je jedan diplomat koji je nazočio sastanku.

Pakistanski znanstvenik Abdul Kadir Kan, otac pakistanske nuklearne bombe, priznao je na televiziji 2004. da je prodavao nuklearne tajne Iranu, Sjevernoj Koreji i Libiji. Pakistanske vlasti odbacile su bilo kakvu povezanost s Kanovom krijumčarskom mrežom, ali nikada nisu dopustili stranim istražiteljima da ih ispitaju.

Jednogodišnje predsjedanje rotira se među regijama koje same predlažu svog kandidata. Predsjedajući određuje teme rasprava u tijelu i pomaže članovima Vijeća guvernera da donesu odluke konsenzusom. Ta dužnost ne daje Pakistanu ovlasti da odlučuje o nuklearnoj politici UN-a.