c S
Dnevne novosti

Potpisani ugovori za inovaciju strukovnih programa vrijedni 4,3 milijuna eura

28.09.2010 07:21 ZAGREB, 27. rujna 2010. Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava, u ukupnom iznosu od 4,3 milijuna eura za projekt "Implementacija novih kurikuluma" za strukovno obrazovanje iz okvira Instrumenta pretpristupne pomoći, potpisali su u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, ravnatelji 14 strukovnih škola i privremeni ravnatelj Agencije Ivan Šutalo.
Riječ je o ugovorima IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za projekt "Implementacija novih kurikuluma" Europske unije, koje je razvila Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASO) u okviru Operativnog programa EU-a "Razvoj ljudskih potencijala".

Za projekt implementacije novih kurikuluma 85 posto bespovratnih sredstava osigurava EU, a nacionalno sufinanciranje je 15 posto. Bespovratna sredstva dobilo je ukupno 18 strukovnih škola diljem Hrvatske. S ravnateljima tri strukovne škole ugovori su iz tehničkih razloga potpisani prije nekoliko dana, a bit će potpisan i 18. ugovor.

Ravnatelj Šutalo čestitao je ravnateljima na tomu što su se prijavili na natječaj za dodjelu sredstava i što su na njemu pobijedili. Istaknuo je da je sada pred njima i zadaća da ostvare očekivane rezultate. To su, među ostalim, djelotvorno planiranje i provedba inovacija strukovnih škola, prvenstveno onih povezanih s uvođenjem novih ili revidiranih strukovnih kurikuluma i jačanje kapaciteta strukovnih škola modernim sadržajima (opremom i pomagalima) u nastavi. Očekuje se i jačanje partnerstva i veze između strukovnih škola i tržišta rada.

Projekt je počeo 15. travnja ove godine i trajat će 18 mjeseci, a svaka od 18 strukovnih škola dobila je između 100 tisuća i 300 tisuća eura. Njegov opći cilj jest daljnje poboljšanje sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Republici Hrvatskoj kako bi se poboljšala njegova relevantnost u odnosu na tržište rada, a svrha poticanje uvođenja novih visokokvalitetnih, kurikuluma te uvođenje sustavnoga pristupa razvoju inovativne kulture u strukovnim školama - u skladu s potrebama tržišta rada na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ravnateljima su čestitali i državni tajnici dvaju ministarstava - znanosti, obrazovanja i športa te gospodarstva, rada i poduzetništva - Želimir Janjić i Krešimir Rožman. Državni tajnik Rožman istaknuo je da je baš u području razvoja ljudskih potencijala i najveći postotak ostvarenih sredstava iz fondova EU-a. Instrument pretpristupne pomoći IPA (Instrument for Pre-Accession assistance) je novi instrument pretpristupne pomoći EU za razdoblje 2007. - 2013. i zamjenjuje dosadašnje programe CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD u Republici Hrvatskoj.