c S
Dnevne novosti

Otvoren projekt jačanja međugeneracijske suradnje u borbi protiv korupcije

29.09.2010 07:27 ZAGREB, 28. rujna 2010. Projekt jačanja međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - kampanja za podizanje svijesti otvoren je u zagrebačkom hotelu Westin prigodom kojeg je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo kako samo suradnjom institucija i građana borba protiv korupcije može uspjeti.

Bošnjaković je istaknuo kako je EU prepoznala našu iskrenost i snažnu volju da država bude utemeljena na vladavini prava. To nije samo pitanje ispunjavanja mjerila za zatvaranje Poglavlje 23 već i radi hrvatskih građana da u svojoj državi žive pravno sigurno i slobodno, rekao je.

Bošnjaković je napomenuo da je u Hrvatskom saboru cijeli set zakona, među kojima, i onaj koji regulira način izbora sudaca, budućim je tijekom predstavljanja projekta rečeno kako su suci drugi, nakon političara, u percepciji korumpiranosti kod građana. Učinjeni su i značajni iskoraci kada je riječ o Državnom sudbenom vijeću i i napredovanju sudaca, podsjetio je dodavši da suzbijanje korupcije nije samo stvar USKOK-a, sudova i Državnog odvjetništva, nego i svih građana.

Šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren istaknuo je kako je cilj projekta usmjeren protiv indiferentnosti građana koja stvara opću toleranciju oprema korupciji i doprijeti do njihove svijesti. Građane treba informirati da korupcija šteti razvoju društva i zemlje i motivirati ih da ju prijave nadležnim tijelima. Oni moraju osjetiti da je njihov doprinos važan, istaknuo je Vandoren. Procesuiranjem koruptivnih kaznenih djela rast će i percepcija o suzbijanju korupcije će se mijenjati na bolje, kazao je Vandoren. Napomenuo je da po nekim istraživanjima više od 50 posto građana smatraju da najveća prijetnja dolazi od političara, zatim nešto manje (41 posto) od sudaca, pa potom policajaca.

Poglavlje 23 će imati itekako utjecaj na završetak pregovora, odnosno provedba mjera suzbijanja korupcije i odgovarajuće procesuiranje i sankcioniranje koruptivnih djela, naglasio je Vandoren. Voditelj projektnog tima Constantine Palicarsky, govoreći o suzbijanju korupcije, kazao je među ostalim, kako stanje u Hrvatskoj nije sjajno, ali je bolje nego u nekim članicama EU, iako još ima prostora za poboljšanje. Nastojat ćemo senzibilizirati javnost za problem korupcije, rekao je Palicarsky napominjući kako su već sada vidljivi pomaci nabolje u percepciji javnosti kad je u pitanju korupcija u odnosu na 2007.

Ravnatelj Uprave za EU i ljudska prava Ministarstva pravosuđa Kristijan Turkalj rekao je da projekt treba ojačati kreativnost u načinima suzbijanja korupcije, ocijenivši da treba staviti naglasak na preventivno djelovanje, iako i represija ima preventivni učinak kada do korupcije već dođe.