c S
Dnevne novosti

Ashton se priključuje pritisku za nastavak mirovnih pregovora na Bliskom istoku

30.09.2010 07:20 WASHINGTON, 29. rujna 2010. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je da će otputovati na Bliski istok, u vrijeme kada se intenzivnim diplomatskim pritiskom pokušavaju spasiti izraelsko-palestinski mirovni pregovori.

"Večeras idem na Bliski istok i kada sletim susrest ću se s (posebnim američkim izaslanikom) Georgeom Mitchelom", rekla je Ashton novinarima u Washingtonu dodajući da su predviđeni i sastanci s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Njezino putovanje, koje bi trebalo slijediti nakon sastanka s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, dolazi u vrijeme dok Mitchell pokušava pronaći formulu za spas mirovnih pregovora koji su u zastoju nakon što je u ponedjeljak istekao desetomjesečni moratorij na gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Mitchell je rekao da su Sjedinjene Države "više nego ikad" predane postizanju bliskoistočnog mirovnog sporazuma, no sastanak s Netanyahuom u srijedu završio je bez ikakvog vidljivog znaka napretka prema tome cilju. Europska unija je, zajedno s SAD-om, UN-om i Rusijom, dio "kvarteta" za Bliski istok, a Ashton je rekla da će se priključiti Mitchellu u pronalaženju načina da se pregovori održe na životu.