c S
Dnevne novosti

Vijeće za borbu protiv korupcije prihvatilo izvješće Ministarstva poljoprivrede

30.09.2010 07:26 ZAGREB, 29. rujna 2010. Članovi Nacionalnog vijeća za provedbu Strategije suzbijanja korupcije jednoglasno su prihvatili Izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, uz napomenu da nedostaje izvješće o kontroli granične veterinarske inspekcije, koje bi Ministarstvo Vijeću što skorije trebalo dostaviti.

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, koje je od ove godine uključeno u strategiju suzbijanja korupcije, provelo je niz mjera na uvođenju transparentnosti i jačanja povjerenja građana, istaknuo je resorni ministar Petar Čobanković. Posebno je izdvojio uvođenje besplatnog telefona i elektroničke pošte na koje građani zadnjih mjesec dana mogu Ministarstvu prijaviti sve nepravilnosti vezane za hranu.

"Do sada je zaprimljeno 318 telefonskih poziva i 15 mailova, u kojima se građani žale na nepravilnosti", rekao je istaknuvši da će biti provjereno sve što je u nadležnosti Ministarstva. Transparentnosti i jačanju povjerenja građana, po ministrovim riječima, posebno pridonosi prilagođavanje hrvatskog zakonodavstva pravnim stečevinama Europske unije na području sigurnosti hrane, ribarstva, veterinarske i sanitarne politike, te poljoprivrednog i ruralnog razvoja.

"Sigurnost hrane nešto čemu se u EU pridaje velika pozornost, pa se i jedna trećina ukupnog zakonodavstva koje usklađujemo s EU odnosi na poljoprivrednu proizvodnju", rekao je ministar. Iscrpnost izvješća pohvalile su potpredsjednica Vijeća Ana Lovrin i članica Smiljanka Škugor Hrnčević. "Ovo je sustavno izvješće koje prati ispunjenje svih mjera u nadležnosti Ministarstva, te jasno pokazuje da meso ne može biti legalno uvezeno bez veterinarske kontrole", rekla je Lovrin. Na njezin upit kako se provode antikorupcijske mjere pri zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države kao i postoji li kontrola u trošenju poticaja, ministar je istaknuo višestruku kontrolu i nadzor zakupa, od lokalne samouprave do Ministarstva, kao i da sve ugovore o zakupu ovjerava Državno odvjetništvo.

Dodjela poticaja kontrolira se po načelu slučajnog odabira, rekao je Čobanković koji ističe kako sve mjere usklađivanja zakonodavstva s EU smanjuju mogućnost varanja s poticajima. Primjedbu na izvješće imao je član Vijeća Dragutin Lesar koji se upitao gdje je prikaz nadzora granične veterinarske inspekcije, kao potencijalno najveće koruptivne grupacije u uvozu mesnih proizvoda. Lesar tvrdi da se hrana koja se uvozi propisno ne uzorkuje i ne kontrolira, te da postoje ilegalni cjenici po kojima se mogu dobiti pozitivni laboratorijski nalazi o uzorcima. Ovo je prvi put da Ministarstvo poljoprivrede sastavlja ovakvo izvješće, odgovorio je Čobanković pojasnivši kako su mogući neki propusti, ali i da će se traženi podatci o unutarnjem nadzoru prvom prilikom dostaviti Vijeću.

Po njemu, radi se o neutemeljenim optužbama, granična inspekcija pod strogom je kontrolom, a niti jednoj ustanovi koja provodi uzorkovanje poput Zavoda za javno zdravstvo ili Veterinarskog instituta, ne isplati se riskirati gubitak licence zbog eventualnog falsificiranja laboratorijskih nalaza. Ministar je pojasnio i da meso uvozimo samo preko 7 graničnih prijelaza, dok preko ostalih prijelaza nema legalnog uvoza mesa. Vijeće je na kraju prihvatilo i Izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ureda za udruge Vlade RH za 2009. godinu, kojima je uvedeno sedam mjera s ciljem da civilno društvo odigra značajnu ulogu u borbi protiv korupcije.