c S
Dnevne novosti

Dubrovnik: završio skup o reformi visokog obrazovanja

30.09.2010 07:27 DUBROVNIK, 29. rujna 2010. U dubrovačkom Poslijediplomskom središtu Sveučilišta u Zagrebu je završio trodnevni skup "Međunarodni forum o reformi visokog obrazovanja: Predviđanje 2020." koji je okupio 40-ak sudionika s pet sveučilišta u regiji koji su raspravljali o modernizaciji i promjenama europskog sustava visokog obrazovanja u sljedećih deset godina.

Prihvaćena su zajednička stajališta i potpisano "Pismo namjere" rektora pet sveučilišta: zagrebačkoga, novosadskog, sarajevskog, zadarskog i dračkog iz Albanije. Postignut je dogovor o suradnji, posebno u području poslijediplomskih studija, mobilnosti studenata i znanstvenih istraživanja.

Riječ je o jačanju regionalne suradnje doktora znanosti u objedinjenim programima kako bi se potaknula mobilnost doktorskih kandidata u regiji, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš. Cilj je, među ostalim, razvijati infrastrukturu za priznavanje doktorskih studija i razmjenu profesorskog kadra i stručnjaka, čime će se stvoriti temelji za uspostavu regionalnih centara izvrsnosti.

"Pismo namjere" bit će upućeno Vijeću za regionalnu suradnju na prihvaćanje te se nakon toga očekuje i konkretna financijska pomoć iz EU-a. Organizatori se nadaju da će zaključci sa skupa biti korisno polazište u izradbi strategija razvoja visokog školstva u idućem desetogodišnjem razdoblju.