c S
Dnevne novosti

Sabor o paketu pravosudnih zakona

30.09.2010 07:29 ZAGREB, 29. rujna 2010. Hrvatski će sabor nastaviti započetu objedinjenu raspravu o novom Zakonu o Državnom sudbenom vijeću (DSV) te o izmjenama Zakona o sudovima i Zakona o državnom odvjetništvu.

Tim bi se prijedlozima, u skladu s ustavnim promjenama iz lipnja, trebala osigurati samostalnost i neovisnost sudbene vlasti. DSV se uređuje kao neovisno tijelo, koje skrbi za neovisnost sudbene vlasti, a činilo bi ga 11 članova. Sedam članova iz reda sudaca biralo bi posebno sudačko povjerenstvo, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti biralo bi također posebno tijelo koje će zastupati sve profesore, dok bi Hrvatski sabor u DSV trebao birati dva zastupnika, po jednog iz vladajućih i oporbe.

DSV bi preuzeo i ovlasti ministra pravosuđa kod imenovanja i razrješenja predsjednika sudova, a odlučivao bi i o napredovanju, premještanju te, kao i do sada, stegovnoj odgovornosti sudaca. Izmjene Zakona o sudovima uređuju ustrojstvo sudova te prava i dužnosti sudaca, a Zakon se usklađuje s predloženim novim Zakonom o DSV-u. Izmjenama Zakona o Državnom odvjetništvu također se predlaže nova procedura izbora članova Državno-odvjetničkog vijeća te samih državnih odvjetnika i njihovih zamjenika.