c S
Dnevne novosti

Predsjednik Josipović u povodu Dana policije odlikovao 115 pripadnika policije

30.09.2010 07:24 ZAGREB, 29. rujna 2010. Predsjednik Ivo Josipović u prigodi Dana policije uručio je odličja Reda hrvatskog pletera i Spomenica Domovinske zahvalnosti 115 pripadnica i pripadnika policije.

Predsjednik je istaknuo kako policija u svakom demokratskom društvu, kao što je i hrvatsko, ima posebne zadaće. Podsjetivši na ulogu policije u Domovinskog rata, ustvrdio je da je ona bila jezgra iz koje se razvila pobjednička vojska. "No danas smo pred novim izazovima. Hrvatska izlazi iz razdoblja tranzicije u kojem je gospodarski kriminal, nezakonita, nemoralna pretvorba i privatizacija za dugo obilježila hrvatsko društvo.

Policija je ta koja s državnim odvjetništvom mora sve zaštititi od nove velike ugroze koja je dobro nagrizla hrvatsko društvo i koje se moramo riješiti. Nulta tolerancija korupcije i organiziranog kriminala mora obilježiti rad svih državnih tijela, posebno policije", istaknuo je predsjednik.Uvjeren sam da će policija uspješno, kao i do sada, obaviti tu zadaću koja je posebno važna jer Hrvatska neće u Europsku uniju ako ne raščisti s korupcijom i organiziranim kriminalom, naglasio je predsjednik Josipović.

"Korupcija je ta koja je ovo društvo učinila lošim za življenje. Upravo zato vi koji imate ovlasti imate i posebnu odgovornost i u ime svih građana podsjećam da tu odgovornost treba i realizirati. To znači da, bez obzira na to radi li se o osobama iz političkog života, gospodarstva, športa, znanosti, obrazovanja, zdravstva, moramo bez kompromisa i zadrške, posebno vi zajedno s odvjetništvom i pravosuđem, u skladu sa zakonom reagirati na svaki oblik korupcije i bez ikakve milosti raščistiti s tom nemani koja nas je na neki način zarobila", poručio je predsjednik.

"Hrvatska ima dobru perspektivu, ali ona ovisi o svima nama. Hrvatska će zasigurno uskoro biti jedna od zvjezdica EU-a, ali samo ako vi uspijete u onome što vam je zadaća", poručio je Josipović pripadnicima policije, poželjevši da tu "veliku zadaću" obave sjajno kao i u Domovinskom ratu. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko naglasio je da MUP slijedi standarde policija zapadnoeuropskih demokracija i da su pred hrvatskom policijom novi europski izazovi i zadaće.

"Beskompromisno i snažno bore se, kao nikad do sada, sa svim oblicima kriminala i korupcije koji su razarali naše društvo i gospodarstvo. Dokazujemo da u toj borbi nema nedodirljivih i zaštićenih", naglasio je Karamarko. "Naša policija obavlja odgovornu i tešku, požrtvovnu i pogibeljnu zadaću protiv svih oblika kriminala, što potvrđuje da je u proteklih 20 godina u toj borbi poginulo 19 policijskih službenika. Policija nije i ne smije biti jedini borac protiv kriminala, no u toj borbi čini uvijek prvi i često najteži presudni korak o kojem ovisi uspjeh i u tom je dosljedna", istaknuo je Karamarko.

Iznio je podatke da se polovica svih tragičnih događaja u području javne sigurnosti odnosi na kriminalitet, trećina otpada na prometne nesreće, desetina na požare i tehnološke nesreće, a ostatak na nesretne slučajeve. Ukupan broj stradalih u 2009. najniži je u zadnjih osam godina, broj ubojstava i nerazjašnjenih ubojstava iz jedne godine najmanji je u zadnje 33 godine, a broj smrtno stradalih u prometu najmanji u zadnje 44 godine. Ukupna materijalna šteta bila je manja za 22 posto od desetgodišnjeg prosjeka, a za ovu godinu pokazatelji su još bolji, istaknuo je Karamarko. U ime odlikovanih zahvalio je Zlatko Miletić, a najveći pljesak dobila je Blanka Kusanić koja je primila odličje supruga poginulog policajca Marija, koji je odlikovan posmrtno.