c S
Dnevne novosti

Clinton najavila posjet Beogradu i Prištini početkom listopada

01.10.2010 07:28 WASHINGTON, 29. rujna 2010. Američka državna tajnica Hillary Clinton je najavila da će za desetak dana posjetiti jugoistočnu Europu, te da će potaknuti dijalog i pomirbu između Srbije i Kosova.

"SAD pozdravlja napore Europske unije da pomogne Srbiji i Kosovu riješiti praktična pitanja između njih, a i ja ću posjetiti regiju za desetak dana", rekla je Clinton nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku, barunicom Catherine Ashton, u State Departmentu.

Clinton je kazala je da SAD i EU zajednički rade na dijalogu Srbije i Kosova, i vjeruju u njihovu europsku budućnost. "Jako se radujem posjetu Beogradu i Prištini i prilici da razgovaram ne samo s čelnicima, već i s građanima, jer je važno da i Srbi i Kosovari imaju na umu cilj te (europske) budućnosti", rekla je američka državna tajnica. Istakla je da će dvije strane morati riješiti neka složena pitanja, ali da su SAD i EU spremni olakšati, podržati i pridobiti strane da postignu te sporazume.

"U konačnici je na čelnicima i narodima koji će morati odlučivati o svojoj budućnosti. Osobno sam puna nade i uzbuđena zbog mogućnosti koje će se otvoriti tim narodima, i koje samo čekaju na ostvarenje ako se prevladaju te prepreke", dodala je Clinton. Catherine Ashton je istakla kako je "nevjerojatno važno da Beograd i Priština surađuju", te da se svi trebaju uključiti u taj proces s konstruktivnim dijalogom kako bi pronašli put naprijed prema budućnosti unutar EU.

Ashton je kazala kako je to poruka koju je prenijela srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću i kosovskom premijeru Hashimu Thaciju prošloga tjedna u New Yorku. Clinton i Ashton razgovarale su i o mirovnom procesu na Bliskom istoku, koji će visoka predstavnica EU posjetiti u četvrtak, kako bi podržala nastavak izravnih pregovore Izraela i palestinskih vlasti.

Clinton je kazala da su razgovarali i o nastavku napora na traženju diplomatskog rješenje za problem iranskog nuklearnog programa unutar skupine P-5+1, kao i o doprinosu EU-a američkim naporima u Afganistanu i Pakistanu. Čelnice američke i europske diplomacije razgovarale su i o summitu EU-SAD, koji će se u studenom održati u Portugalu.