c S
Dnevne novosti

Mađarski predsjednik u posjetu Hrvatskoj

02.10.2010 07:04 ZAGREB, 30. rujna 2010. Mađarski predsjednik Pal Schmitt je u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj gdje će se sastati sa svojim domaćinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, i drugim najvišim dužnosnicima.

Na početku svog posjeta Schmitt će se sastati s Josipovićem u Uredu predsjednika gdje će mu biti priređen svečani doček. Nakon razgovora dvojica predsjednika imat će izjave za novinare.

Schmitt je posljednji put boravio u službenom posjetu Zagrebu u srpnju ove godine, ali tada je još obnašao dužnost predsjednika mađarskog parlamenta, a Josipović je prvi put službeno posjetio Mađarsku u ožujku. Dvije zemlje imaju prijateljske, iznimno dobre veze i kontinuitet odnosa bez otvorenih pitanja i problema.

Hrvatska se nada da će potpisati Pristupni sporazum s EU u vrijeme mađarskog predsjedanja Unijom, tijekom prve polovice iduće godine. Tijekom posjeta Hrvatskoj Schmitt će također razgovarati s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem i premijerkom Jadrankom Kosor.

Očekuje se da će se mađarski predsjednik sastati s predavačima i studentima hungarologije na zagrebačkom Sveučilištu i prestavnicima mađarske manjine u Hrvatskoj. Schmitt će održati ugovor i položiti vijenac uz bistu Jozsefa Antalla, prvog mađarskog predsjednika nakon demokratskih promjena.