c S
Dnevne novosti

Ustavni sud u Ukrajini proširuje predsjedničke ovlasti

02.10.2010 07:01 KIJEV, 1. listopada 2010. Ukrajinski Ustavni sud donio je odluku o proširivanju ovlasti predsjednika Viktora Janukoviča, ocijenivši nezakonitom reformu za ograničavanje predsjedničkih ovlasti prihvaćenu koncem 2004., tijekom Narančaste revolucije.

"Ustavni sud je ocijenio protuustavnom izmjenu ukrajinskog ustava od 8. prosinca 2004., zbog nepoštovanja procedura rasprave i prihvaćanja" reforme, rekao je predsjednik suda Anatolij Golovin, kako je prenijela televizija. Ta ustavna reforma prihvaćena je u vrijeme Narančaste revolucije kojom je na predsjedničku dužnost došao prozapadni političar Viktor Juščenko, pobijedivši suparnika Viktora Janukoviča. Potonji je napokon izabran za ukrajinskog predsjednika početkom 2010. Tim su se izmjenama smanjile predsjedničke ovlasti u svezi sa sastavljanjem vlade, a u korist parlamentarne većine i premijera. Usto je mandat parlamenta produljen s četiri na pet godina.

Zanimljivo je da su tu reformu predložili tadašnji Janukovičevi pristaše kako bi ograničili predsjedničke ovlasti s obzirom na dolazak na vlast prozapadnog tabora Viktora Juščenka i njegove tadašnje saveznice Julije Timošenko. Kako navodi ukrajinsko predsjedništvo, odlukom prihvaćenom u petak ponovo stupa na snagu ukrajinski ustav iz 1996., kada je Leonid Kučma vladao zemljom željeznom rukom, a Viktor Janukovič je bio predsjednik vlade.