c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi za oduzimanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom

02.10.2010 07:04 ZAGREB, 30. rujna 2010. Saborski su klubovi u nastavku sjednice Hrvatskog sabora podržali Vladinu namjeru da oduzimanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom ili prekršajem, uredi posebnim zakonom, a na prijedlog klubova HDZ-a i SDP-a sa zakonskog prijedloga, koji regulira tu materiju, skinuta je oznaka hitnosti.

Klubovi su suglasni da je oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, značajna mjera u sprječavanju organiziranog kriminala i korupcije. Smatraju, međutim, da prijedlog treba proći dva čitanja, kako bi se dodatno nomotehnički uredilo i preciziralo pojedine odredbe. Oporbeni klubovi usprotivili su se prijedlogu zakona o područjima i sjedištima sudova, kojim Vlada nastavlja racionalizaciju i reorganizaciju specijaliziranih i redovnih sudova.

Taj zakonski prijedlog, koji je u proceduri u prvom čitanju, predviđa da se postupno, do 2019. godine, broj trgovačkih sudova sa sadašnjih 13 svede na sedam, županijskih sudova s 21 na 15, kao i da se uspostavi visoki upravni sud te samo četiri regionalna upravna suda. Oporba je ocijenila da predložena racionalizacija mreže sudova nije utemeljena na jasnim kriterijima i analizama, nego da se Vlada vodila isključivo primjedbom EU kako je sudova previše.

Ingrid Antičević Marinović protivi se, među ostalim, pripajanju Trgovačkog suda u Dubrovniku splitskom Trgovačkom sudu, jer smatra da će ono nanijeti značajne štete dubrovačkim gospodarstvenicima, koji će, kaže, morati odvojiti cijeli dan da bi otišli na sud u Split. Zastupnik HDZ-a Ivo Grbić rekao je, međutim, da će se racionalizacija trgovačkih sudova provoditi do 2019. godine, do kada će ministar pravosuđa morati formirati stalnu službu izvan sjedišta suda.

"To znači da će u Dubrovniku i nadalje raditi Trgovački sud, samo izvan sjedišta", objasnio je. Grbić ističe i da se Vlada pri racionalizaciji mreže općinskih i prekršajnih sudova rukovodila jasnim i objektivnim parametrima, odnosno analizama o broju i godišnjem priljevu predmeta te o broju sudaca na pojedinom sudu. Hrvatski će sabor sjednicu nastaviti sutra.