c S
Dnevne novosti

Kosor: bolje povezati institucije u borbi protiv obiteljskog nasilja

04.10.2010 07:22 ZAGREB, 1. listopada 2010. Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je nakon međuresornog sastanka o obiteljskom nasilju i nasilju nad ženama održanu u ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) kako su se dogovorili da će svi u svom području nastojati poboljšati sustav i bolje se povezati i koordinirati.

Kad je riječ o zakonodavstvu, možemo reći da su strategije i zakoni dobri kao i protokol o postupanju u slučaju nasilja, no zaključili smo da se institucije moraju bolje povezati i svaki dan koordinirati, kazala je Kosor. Sudionici sastanka, na kojem su bili i ministri zdravstva, unutarnjih poslova, pravosuđa i obrazovanja te predsjednici sudova razgovarali su i o prevenciji nasilja.

Prevencija mora još jače obuhvatiti obrazovni sustav, koji počiva na temeljima zakona o ravnopravnosti spolova i zakona o suzbijanju diskriminacije, kazala je Kosor. Dodala je da su govorili i o rodnoosviještenim programima koji moraju biti u korijenu i temelju svega što čine sve institucije. "To je ključ svega", kazala je Kosor.

Tema sastanka, održana na inicijativu ministarstva unutarnjih poslova, bila je i represija rekla je Kosor, dodavši da su razgovarali i o tome treba li još nešto mijenjati u zakonima. Većina smatra, kaže, da treba biti još stroži prema počiniteljima nasilja u obitelji i nad ženama. "Nitko tko je nasilnik u obitelji, nitko tko tuče doma svoju ženu, partnericu, djevojku ne može u Hrvatskoj biti ništa. Ne može biti ni ugledni ministar, ni zastupnik, ni novinar, ni odvjetnik, ni liječnik, ne može biti zapravo ništa", rekla je Kosor. Kad se jednog dana svi odluče za takav odnos prema nasilnicima, tako da ih se obilježi i u tom smislu prati, rezultati će biti mnogo bolji, ustvrdila je.

Sudionici sastanka su, kazala je Kosor, razgovarali i kako u borbu protiv nasilja uključiti i druge ustanove i medije koji, smatra, mogu učiniti puno u prevenciji i obilježavanju nasilnika. Dogovorili su da se u povodu međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održi nov sastanak kojem će domaćin biti vlada. Koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle ustvrdila je da je važno da se edukacijski programi svih nadležnih institucija temelje na rodnom postavu jer je nasilje nad ženama rodno pitanje.

"Ako je ljudski život najveća vrijednost, onda je njegova zaštita najveći prioritet", kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik. Glede nedavnih slučajeva nasilja u Benkovcu i Glini, ravnatelj policije Oliver Grbić rekao je da je osnovana radna skupina i da su u Glini utvrđeni propusti službenika. Zbog toga su pokrenuti stegovni postupci i o tom je obaviješteno državno odvjetništvo, a za Benkovac je utvrđeno da službenici nisu počinili velike pogrješke u postupanju, dodao je Grbić.