c S
Dnevne novosti

Bruxelles: Počeo summit EU-Azija

05.10.2010 07:20 ZAGREB/BRUXELLES, 4. listopada 2010. Čelnici EU-a i azijskih zemalja okupljeni u ASEM-u (Asia Europe Meeting) otvorili su u Bruxellesu dvodnevni sastanak na vrhu koji će okupiti šefove država i vlada i predstavnike 46 zemalja.

ASEM je forum je za dijalog između zemalja Europe i Azije a sastanci na vrhu te organizacije utemeljene 1996. održavaju se svake dvije godine. Prvi, utemeljiteljski, održao se u Bangkoku, a posljednji 2008. u Pekingu. Organizacija uključuje 27 zemalja Europske unije, 10 zemalja ASEAN-a (Savez država jugoistočne Azije), Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju, Pakistan i Mongoliju, te nove članice Australiju, Novi Zeland i Rusiju.

Osim summita ASEM-a, održat će se i odvojeni sastanci na vrhu između Europske unije i Koreje, te EU-a i Kine. Ekonomska pitanja trebala bi dominirati summitom ASEM-a budući da ta organizacija predstavlja 60 posto svjetske populacije i globalne trgovine. Reforma MMF-a također bi trebala biti visoko na dnevnom redu nakon što je Unija u petak dala signal kako je voljna prepustiti neke ovlasti brzorastućim ekonomijama koje tvrde da je Europa prezastupljena.

Kineski premijer, koji sudjeluje na summitu u okviru europske turneje na kojoj se nalazi, rekao je pred grčkim zastupnicima u Ateni pred odlazak u Bruxelles da smatra da je "snažna Europa nezamjenjiva". "Kina želi promovirati i ojačati strateške veze s Europskom unijom", rekao je. Dodao je da Kina podupire euro i želi olakšati investicije u svojoj zemlji, ali je zatražio od Europljana da "ograniče protekcionizam".

Trgovinska razmjena između zemalja Europske unije i njihovih 19 partnera iz Azije gotovo se udvostručila između 2000. i 2008., ali se prošle godine smanjila za 20 posto što se pripisuje svjetskoj ekonomskoj krizi, pokazali su podaci Europskog statističkog ureda. Europa je u tome u deficitu: europski izvoz prema azijskim zemljama ASEM-a prošle je godine iznosio 310 milijardi eura, dok je uvoz iz iste zone iznosio 525 milijardi eura.