c S
Dnevne novosti

Ashton: EU nedvosmisleno podržava europsku perspektivu BiH

06.10.2010 07:17 BRUXELLES, 5. listopada 2010. Europska unija nedvosmisleno ponavlja svoju privrženost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i poziva novoizabrane političke čelnike u toj zemlji da otvore konstruktivan dijalog i ubrzaju napore na reformama potrebnima za europske integracije, istaknula je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"EU ponavlja svoju nedvosmislenu privrženost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i u tom smislu će je nastaviti podupirati. Petnaest godina od Daytona, Bosna i Hercegovina i njezini građani zaslužuju kvalitativan korak naprijed prema europskim integracijama", rekla je Ashton u pisanoj izjavi u kojoj se očituje o izborima održanim u nedjelju u BiH.

"Europska unija poziva novoizabrane političke čelnike da pokrenu konstruktivan dijalog, ubrzaju napore na reformskoj agendi i naprave pomak prema ispunjavanju kriterija za europske integracije. Tražimo brzo formiranje novih institucija. EU je pripravna surađivati sa svima koji su posvećeni našem zajedničkom cilju: da se BiH čvrsto stavi na put prema Europskoj uniji", zaključuje u svojoj poruci Catherine Ashton.

U izjavi se također pozdravlja činjenica da su izbori provedeni u skladu s međunarodnim izbornim standardima te da je na njih izišao najveći odziv birača od 2002. godine.