c S
Dnevne novosti

Sabor o Ustavnom zakonu za primjenu Ustava

07.10.2010 07:23 ZAGREB, 5. listopada 2010. Hrvatski će sabor na nastavku zasjedanja razmotriti prijedlog Ustavnog zakona za provedbu Ustava, kojim se definiraju rokovi za donošenje zakona koji će omogućiti primjenu novih ustavnih odredbi, donesenih ustavnim promjenama u lipnju.

Ustavnim zakonom predviđeno je šest mjeseci za usklađivanje niza zakona koji se tiču obrane, kaznenog zakonodavstva, državne revizije, prava na pristup informacijama, obrazovanja i djelovanja pučkog pravobranitelja. Za izmjene ustavnog zakona o Ustavnom sudu određen je rok od godine dana, a s ustavnim se promjenama prije izborne godine mora uskladiti izborni zakon za parlamentarne izbore.

Godinu dana prije predsjedničkih izbora s Ustavom se mora uskladiti i Zakon o izboru Predsjednika RH, a već su usklađeni zakoni o Državnom sudbenom vijeću, Državnoodvjetničkom vijeću te o sudovima. Šest mjeseci rok je za usklađivanje Zakona o referendumu, no predsjednik odbora za Ustav Vladimir Šeks (HDZ) izjavio je da je nesporno da bi se sindikalni referendum o odgođenoj primjeni kolektivnih ugovora provodio po novom Ustavu, što znači da bi za referendumsku odluku bila dovoljna većina birača koji iziđu na referendum.