c S
Dnevne novosti

Japan i Kina žele poboljšati odnose, unatoč krizi

07.10.2010 07:20 TOKIO, 5. listopada 2010. Premijeri Japana i Kine složili su se da je poboljšanje zategnutih odnosa važno za obje zemlje, ali su i dalje ostali pri stajalištu da otoci, koji su u središtu diplomatske krize, pripadaju njihovoj zemlji, dajući do znanja da je napetost među dvama najjačim azijskim gospodarstvima još živa.

Japanski i kineski premijer sastali su se u ponedjeljak, prvi put nakon prošlomjesečnog izgreda, kada su se pokraj otočića u Istočnokineskome moru koje prisvajaju obje zemlje sudarili kineska koćarica i japanski patrolni čamci, i dogovorili su se da će početi pregovore na visokoj razini kako bi ojačali svoje veze.

"Obojica smo rekla da ovakvo stanje nije poželjno i potvrdili smo da ćemo početi od nulte točke kako bismo poboljšali naše strateške, obostrano korisne, odnose", rekao je japanski premijer Naoto Kan nakon susreta s kineskim kolegom Wenom Jiabaom na rubu azijsko-europskog summita u Bruxellesu. Kineski i japanski premijer razgovarali su oko 25 minuta nakon radne večere u Bruxellesu, a njihov susret nije bio predviđen službenim protokolom. "Poboljšanje (kinesko-japanskih) veza dobro je za Aziju, za Japan i Kinu, a posebno za svjetsko gospodarstvo", rekao je direktor ureda japanskog premijera Yoshito Sengoku na konferenciji za novinare u Tokiju.