c S
Dnevne novosti

U Beogradu potpisan memorandum o borbi protiv organiziranog zločina

07.10.2010 07:21 BEOGRAD, 5. listopada 2010. Predstavnici ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova devet zemalja jugoistočne Europe su, na završetku regionalne konferencije o borbi protiv organiziranog zločina, potpisali memorandum o suradnji.

Dokumentom, koji je u ime Hrvatske potpisala državna tajnica ministarstva pravosuđa Tatjana Vučetić, predviđeno je unaprjeđenje suradnje među državnim odvjetništvima i policijama u jugoistočnoj Europi, te razmjene informacija u svrhu suzbijanja organiziranog zločina.

Sporazum su, uz Hrvatsku, potpisale Slovenija, Bugarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Rumunjska, Albanija i Makedonija.Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je pritom kako potpisivanjem memoranduma države potvrđuju odlučnost u borbi s međunarodnim zločinom koji predstavlja prijetnju svim državama u susjedstvu, te je po završetku skupa najavila rad na postizanju sporazuma o "balkanskom" nalogu za uhićenje.

Malović je kazala novinarima da bi takav sporazum omogućio skraćenje roka za izručivanje optuženih za organizirani zločin te da bi "balkanski" nalog za uhićenje bio osmišljen po uzoru na europski nalog koji su zemlje unutar Europske unije (EU) počele primjenjivati 2004. godine.Na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji pod nazivom "Jačanje regionalne i transnacionalne suradnje kao uvjet za uspješnu borbu protiv organiziranog zločina na području jugoistočne Europe" sudjelovali su ministri i predstavnici pravosuđa i unutarnjih poslova te državni odvjetnici zemalja jugoistočne Europe, kao i predstavnici Europske unije.