c S
Dnevne novosti

Josipović održao predavanje na Visokoj novinarskoj školi o hrvatskoj vanjskoj politici

07.10.2010 07:30 ZAGREB, 6. listopada 2010. Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočio je svečanosti obilježavanja početka nove akademske godine na Visokoj novinarskoj školi i održao predavanje o ciljevima i zadacima hrvatske vanjske politike.

Predsjednik Josipović je pri tom istaknuo kako očekuje skori ulazak Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji koje će joj kao i drugim malim zemljama, a pogotovo njihovim koalicijama otvoriti velike mogućnosti. Naglasio je važnost povezanosti unutarnje i vanjske politike te da Hrvatska danas ima jasne dugoročne ciljeve i trasiranu vanjsku politiku.

Ostvaren je ulazak u NATO savez, i osim ulaska Hrvatske u EU kao primarni politički cilj, Josipović je također naglasio važnost regionalne suradnje i očuvanje stabilnosti u regiji. Očekivanja su da bi život hrvatskih građana u EU trebao biti bolji nego sada, jer gospodarske analize pokazuju da one zemlje koje ostanu izvan EU nemaju perspektivu.

Hrvatska ulaskom u EU, pluralističnu i prosperitetnu zajednicu treba očuvati svoj identitet i u tome će upravo mediji imati važnu ulogu, istaknuo je Josipović. Prestanak subvencija po dosadašnjem modelu izazivaju potrese u društvu, ali "mudra" vlada treba znati riješiti taj problem. Također očekuje nas izazov slobodnog tržišta u kojem se domaćim tvrtkama neće biti nimalo lako nositi se s konkurentskim tvrtkama razvijenog zapada, ističe predsjednik.

Probleme koje imamo sa susjedima ulaskom u EU trebali bi biti znatno manji, rekao je Josipović, spomenuvši u tom kontekstu granično pitanje sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinu, Crnom Gorom i Srbijom. U vezi s upitom o najavama papinog posjeta Hrvatskoj uoči njegova posjeta Vatikanu, predsjednik Josipović je je rekao da je premijerka već pozvala sv. Oca u Hrvatskoj, a da je konkretna realizacija stvar dogovora dviju diplomacija. Takav posjet bio bi velik dobitak za Hrvatsku i njezin vanjskopolitički položaj, ocijenio je predsjednik Josipović.

Na prigodnoj svečanosti dodijeljena su priznanja najboljim predavačima Visoke novinarske škole, a njezin dekan nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić naglasio je kako svojim polaznicima tijekom školovanja žele pružiti što više znanja te stvoriti dobro educirane i kompetentne novinare.