c S
Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa: poduzeli smo mjere za uklanjanje nepravilnosti

08.10.2010 07:45 ZAGREB, 7. listopada 2010.(Hina)Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je danas da je poduzelo mjere kako bi uklonilo nepravilnosti koje je sredinom srpnja utvrdio inspekcijski nadzor Ministarstva uprave.

Nadzorom je, naime, utvrđeno da je bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović nezakonito imenovao ravnatelje pet uprava ministarstva i tajnika ministarstva, a upozoreno je i da ti kadrovi nezakonito ostvaruju pravo na plaću po višem koeficijentu. Utvrđeno je i da je povlašteno još 30 službenika privremeno premještenih iz drugih ministarstava, tako da za poslove istog stupnja složenosti imaju viša primanja.

U ministarstvu pravosuđa kažu da su nakon inspekcijskog nalaza odmah poduzeli "mjere uklanjanja utvrđenih nepravilnosti" te proveli natječaj za izbor ravnatelja uprava i tajnika, nakon čega su prijedlog za imenovanje odabranih kandidata proslijedili vladi na daljnji postupak.

U odnosu na plaće privremeno raspoređenih službenika i pravosudnih dužnosnika, u ministarstvu ističu kako su one obračunavane i isplaćivane u skladu sa zakonima o sudovima, državnom odvjetništvu i državnim službenicima, budući da se radi o sucima, državnim odvjetnicima i državnim službenicima čije su znanje, stručnost i iskustvo prijeko potrebni za kvalitetan rad ministarstva.

Spomenuti zakoni predviđaju da u slučajevima privremenih premještaja, odnosno rasporeda u drugo tijelo, državni službenici i pravosudni dužnosnici ostvaruju pravo na plaću koja je za njih povoljnija, kažu u ministarstvu. Ističu i da se, zbog dugogodišnjeg nedostatka dovoljnog broja adekvatnih kadrova, godinama koriste radom sudaca, državnih odvjetnika i državnih službenika iz drugih tijela u ministarstvu, koja su uključivala i mjesta zamjenika i pomoćnika ministara. Tvrde da suci i državni odvjetnici koji su privremeno dolazili iz pravosudnih tijela nisu bili birani po kriterijima političke podobnosti, već po kriteriju potrebnih stručnih kvaliteta, što vrijedi i za službenike privremeno posuđene iz pojedinih državnih tijela.

Zbog reforme pravosuđa, pregovora s EU-om te nedostatka potrebnih specijalista, da bi se uspješno nosilo s tim izazovima, ministarstvo pravosuđa će se i dalje, po propisima, bar u vrijeme najvećeg opterećenja do završetka pristupnih pregovora s EU-om, osloniti i na privremeno raspoređene stručnjake iz redova pravosudnih dužnosnika i državnih službenika, stoji na kraju priopćenja.