c S
Dnevne novosti

Sutkinja Upravnog suda Juričić ukorena zbog medijskih istupa

08.10.2010 07:43 ZAGREB, 7. listopada 2010.(Hina) Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je ukorom kaznilo sutkinju Upravnog suda Mirjanu Juričić koja je osporavala imenovanje ustavne sutkinje Slavice Banić i pritom, po mišljenju tijela zaduženog za utvrđivanje stegovne odgovornosti sudaca, medijskim istupima naštetila ugledu suda i sudačke časti.

No, i nakon odluke sutkinja Juričić tvrdi da niti na jedan način nije naštetila sudačkom ugledu, već da je svojim istupima u dnevnom tisku, televiziji i internetskim portalima činila upravo suprotno. "Ovo je upozorenje svim slobodoumnim sucima koji žele govoriti istinu", kazala je sutkinja po okončanju stegovnog postupka, uvjerena da je kažnjena zbog politike i verbalnog delikta.

S njenim tvrdnjama, međutim, ne slaže se predsjednik DSV-a Ivan Turudić koji je, obrazlažući najblažu kaznu koju to tijelo može izreći, kazao da je sutkinja Jurišić ukorena isključivo zbog javnih istupa koji "nisu dostojni suca". "S indignacijom odbijam da se protiv vas vodio politički montirani postupak", kazao je Turudić, dodajući da je pozivanje na političke progone u Hrvatskoj danas vrlo moderno. Sutkinji je predbacio i da nije bilo potrebe za "melodramatičnim završnim govorom" pred DSV-om u kojem je kazala da je cijeli život radila časno i pošteno, ali da je bila degradirana i onemogućavana u radu nakon što je pred Upravnim sudom pokušala osporiti izbor sutkinje Ustavnog suda. Upravni sud je, naime, uvažio njezine tvrdnje da je Hrvatski sabor sutkinju Banić imenovao iako nije udovoljavala uvjetima natječaja. No, Ustavni je sud tu odluku ukinuo krajem travnja 2009. uz tvrdnju da Upravni sud ne može poništavati odluke sabora kao najvišega zakonodavnog tijela.

Odvjetnik ukorene sutkinje Veljko Miljević kazao je da će cijeli slučaj ponovno završiti pred sudom od kojega je sve i počelo, s obzirom da žalbe na odluke DSV-a rješava Ustavni sud. "Iako nisam zadovoljan odlukom, zadovoljan sam trendom jer je od početka postupka popis inkriminacija s 15 pao na samo četiri", kazao je Miljević, zadovoljan što je od teže kazne koja je tražena na početku postupka DSV odredio najblažu.