c S
Dnevne novosti

Sabor o ukidanju Agencije za promicanje izvoza i ulaganja

08.10.2010 07:30 ZAGREB, 6. listopada 2010. Hina Hrvatski sabor današnje je zasjedanje zaključio raspravom o Vladinom prijedlogu ukidanja Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, čije bi poslove i zaposlenike preuzelo Ministarstvo gospodarstva.

Vlada u obrazloženju takvog prijedloga navodi da je u okviru njezina programa gospodarskog oporavka izvršena analiza ustrojstva i djelokruga agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima. Rezultat ove analize, ističu u Banskim dvorima, je i predlaganje ukidanja Agencije za promicanje izvoza i ulaganja i to na način da poslove, zaposlene, opremu te prava i obveze Agencije preuzme Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Dragan Kovačević je u ime Kluba HDZ-a istaknuo kako je ta analiza pokazala da se poslovi Agencije u velikom dijelu poklapali s aktivnostima Ministarstva gospodarstva, a činjenica je, kazao je, i da Agencija nije u cjelini opravdala svoje postojanje. "Agencija nije ispunila svoju očekivanu svrhu i zadaće", poručio je, istaknuvši da je država samo za "hladni pogon" te agencije (plaće) godišnje isplaćivala 22 milijuna kuna. Kovačević je napomenuo da vlada kani ukinuti ili spojiti 14 agencija ili zavoda, plaće čijih zaposlenika državu godišnje koštaju preko 150 milijuna kuna.

S vladinim se obrazloženjem nije složila Romana Jerković, koja je najavila da SDP neće podržati predloženo ukidanje agencije, te ocijenila da i taj prijedlog pokazuje "ishitrenu i demagošku politiku vlade". Vladu je prozvala da se, umjesto sustavnih i dugoročno održivih i isplativih razvojnih mjera, opredijelila za resktriktivnu politiku "ukidanja onoga što je manja šteta za njezin imidž, a rješenja će već nekako doći". "Ovo (prijedlog) pokazuje kako smo kao država daleko od sustavne politike promicanja izvoza i ulaganja. Ako to nismo uspjeli s Agencijom, kako ćemo bez nje", upitala je Jerković.