c S
Dnevne novosti

Fuele za učinkovitu državu BiH, Dodik protiv

11.10.2010 07:11 SARAJEVO, 8. listopada 2010. Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele potvrdio je kako će proces proširenja Unije ostati otvoren i za Bosnu i Hercegovinu no uz uvjet da to postane "učinkovita država koja će govoriti jedinim glasom".

"Mi ne želimo da BiH bude bilo kakva vrsta protektorata nego punopravna članica EU", kazao je Fuele novinarima u Sarajevu nakon serije razgovora koje je obavio sa članovima Predsjedništva BiH te potom odvojeno s liderima gotovo svih političkih stranaka koje su ostvarile značajnije rezultate na općim izborima održanim 4. listopada.

Europski je povjerenik kazao kako je sugovornicima u Sarajevu prenio poruku da se od novih vlasti u BiH, kakav god dogovor se o tome postigao, očekuje da u središtu svog programa rada imaju europski dnevni red. Fuele je ocijenio kako je BiH u proteklim godinama bitno zaostala za susjedima koji su postigli značajan napredak na putu ka europskim integracijama pa sada predstoji pojačano zalaganje ukoliko se želi nadoknaditi taj zaostatak.

EU je, po Fueleovim rječima, spremna pomoći BiH na tom putu na svaki način a kao dokaz za to naveo je odluku Europskog parlamenta o ukidanju viza te sporazum o makrofinancijskoj potpori BiH vrijedan 100 milijuna eura kojega je u Sarajevu potpisao s ministrom financija BiH Draganom Vrankićem. Svi stranački lideri koji su razgovarali u Fueleom iza zatvorenih vrata ocijenili su ih važnim i korisnim.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija izjavio je novinarima kako mu je Fuele "čestitao kao čelniku pobjedničke stranke"."Suglasili smo se kako je potrebno da ova zemlja što prije dobije vladu koje će doista biti koncentrirana na ubrzanje puta ka EU", izjavio je Lagumdžija. "Očekujem da se u postupku uspostave vlasti poštuje volja građana i da onaj tko je dobio najviše glasova postavi premijere županijskih, entitetskih i državne vlade", kazao je predsjednik SDP-a.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i novoizabrani član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također su se sastali s Fueleom. Tihić je pojasnio kako se razgovaralo o reformskim procesima, rezultatu izbora te potrebnim ustavnim promjenama u BiH. "Sada valja razgovarati o realnosti za koju su glasovali građani i tragati za mogućim rješenjima", kazao je Tihić a Izetbegović je dodao kako je najveća odgovornost sada na SDP-u i Stranci nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika jer su one dobile najveću potporu birača. Sam Dodik kazao je pak kako ništa pa ni europski put BiH ne smije dovoditi u pitanje poziciju i ovlasti koje ima Republika Srpska.

"Suverenitet pripada entitetima", ustvrdio je Dodik dodajući kako Bih zapravo i ne može imati pravu vladu na državnoj razini "jer je to iluzija". Ponovio je kako će RS inzistirati na što bržem zatvaranju Ureda Visokog predstavnika (OHR) ali i Suda i Tužiteljstva BiH. Odgovarajući na novinarsko pitanje o dojmovima nakon susreta s Dodikom, Štefan Fuele je ipak kazao kako su oni pozitivni ne ulazeći u potankosti. HDZ BiH na razgovorima s europskim povjerenikom predstavljao je Niko Lozančić, zamjenik predsjednika stranke koji je izrazio nadu kako će Fueleov posjet pomoći uspostavi takvih parlamentarnih većina koje će pomoći ubrzanje procesa europskih integracija.

Lozančić je međutim dodao da se vlast ne bi smjela uspostaviti tek na temelju puke brojčane nadmoći. "To BiH samo može odvesti unatrag", kazao je Lozančić potvrdivši kako u HDZ-u očekuju da novi premijer BiH bude Hrvat. Jedan od Fueleovih sugovornika bio je i Fahrudin Radončić čiji je Savez za bolju budućnost (SBB) ostvario zapažen uspjeh na proteklim izborima postavši trećom po snazi bošnjačkom strankom. "Potreban je dobar unutarnji međunacionalni i unutarbošnjački dogovor", bio je kratki Radončićev komentar.