c S
Dnevne novosti

Potočnik: Europska komisija ne može uspješno kontrolirati ekološku zaštitu

12.10.2010 07:20 LJUBLJANA, 11. listopada 2010. Europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik rekao je da Europska komisija nema dovoljno kadrova i sredstava za kontrolu primjene europskih normativa zaštite u pojedinim članicama integracije.

Potočnik, koji je u Ljubljani prisustvovao jednoj međunarodnoj ekološkoj konferenciji, kazao je komentirajući nedavnu ekološku katastrofu na jugozapadu Mađarske, da Europska komisija ne može učinkovito nadzirati primjenu inače strogih europskih ekoloških standarda u svakoj od zemalja članica jer za to za sada nema ni novca niti kadrova. Upitan o nedavnom izlijevanju u okoliš preko milijun prostornih metara toksičnog mulja sa solima teških metala iz napuklog zaštitnog bazena tvornice aluminija u Mađarskoj, Potočnik je naglasio da treba pričekati rezultate istrage koja još nije završena.

Po njegovim riječima, tvornica aluminija u Ajki ekološku dozvolu IPPC dobila je 2006. godine i nedavno je u njoj bila i inspekcija. Potočnik je dopustio mogućnost da se nakon analiza nesreće u Mađarskoj provede dopuna ili promjena postojećih europskih standarda zaštite okoliša, ali je upozorio da je najvažnija stvar implementacija ekoloških standarda u praksi i kontrole te implementacije, za što Europska komisija sa sadašnjim sredstvima nema mogućnosti. Po njegovim riječima postoji mogućnost da se i za ekološke nesreće koje nemaju prirodni uzrok uvede europski fond solidarnosti, kakav sada postoji za slučaj poplava, potresa, požara i sličnih katastrofa, ali je sve ovisno o volji zemalja članica.

Što se tiče odštetne odgovornosti za slučaj u Mađarskoj ona je po njegovim riječima prilično jasna i pada na kompaniju, odnosno tvornicu aluminija. Potočnik je dodao da za oštećene ne vidi drugu mogućnost za dobivanje satisfakcije osim pred nacionalnim sudovima u Mađarskoj.