c S
Dnevne novosti

Slovenija: lokalni izbori nisu donijeli veće promjene

12.10.2010 07:25 LJUBLJANA, 11. listopada 2010. Lokalni izbori u Sloveniji na kojima su birani gradonačelnici i općinska vijeća u 208 općina nisu donijeli veće promjene u sastavu lokalnih samouprava, a unatoč malom odazivu birača vodeći političari izražavaju zadovoljstvo brojem glasova koje su dobile njihove stranačke liste, prenose slovenski mediji.

Premijer Borut Pahor izjavio je da su njegovi Socijalni demokrati (SD) u nedjelju na lokalnim izborima postigli "prilično dobar rezultat" te da se nisu obistinile prognoze oporbe da će birači preko lokalnih izbora poslati negativan signal vladi i njezinoj politici. Službeni rezultati izbora još nisu u cjelini poznati, no po privremenim rezultatima Pahorova stranka, odnosno njezine liste za općinska vijeća u nedjelju su na nacionalnoj razini dobile oko 12 posto glasova, te 9 mjesta gradonačelnika, a još neki njezini gradonačelnički kandidati imaju priliku za pobjedu u drugom krugu kroz dva tjedna.

Rezultatima izbora zadovoljan je i bivši premijer Janez Janša čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) sa svojim listama za gradska vijeća dobila više od 19 posto glasova, te 21 gradonačelnika. Janša je za elektroničke medije izjavio da je njegova stranka "uvjerljiva pobjednica" na ovogodišnjim lokalnim izborima, ali da je razočaran "apatijom" koja se pokazala u velikoj apstinenciji birača, osobito u gradovima.

Naime, po zasad neslužbenim podacima, na jučerašnjim je lokalnim izborima u Sloveniji glasovalo manje od polovice birača, znatno manje nego prije 4 godine kad ih je glasovalo 58 posto, a u Ljubljani i drugim većim gradovima niti toliko - samo oko 40 posto. Zadovoljstvo neslužbenim rezultatima izbora izrazio je i predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav, rekavši kako je uvjeren da će ta stranka koja je u prvom krugu dobila 30 gradonačelnika, te oko 11 posto glasova za svoje liste u općinskim vijećima, zadržati primat kad su u pitanju lokalni izbori, osobito u manjim sredinama. Stranka posebnim uspjehom smatra da je po zadnjim podacima njen član i gradonačelnik Maribora Franc Kangler ipak osigurao svoj novi mandat već u prvom krugu izbora.

Slovenski ministar pravosuđa Aleš Zalar komentirao je mali odaziv birača, osobito među mladima, rekavši da je to zabrinjavajuća pojava. Zalar je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV rekao da bi Slovenija trebala razmisliti o tome da se glasovanje na izborima održava dva dana, u nedjelju i ponedjeljak, kako je to slučaj u nekim drugim europskim državama, dok bi se mlade na izbore moglo privući uvođenjem glasovanja elektroničkim putem. Slovenski nacionalni mediji najveću pažnju posvećuju uspjehu Zorana Jankoviča koji je položaj gradonačelnika slovenske prijestolnice osvojio drugi put, ponovno s vrlo uvjerljivim rezultatom iako su neke prognoze govorile drukčije.

Ljubljansko "Delo" navodi da je Jankovič s uvjerljivih 66 posto glasova "potukao" sve protukandidate, a među njima i nekadašnju ministricu zdravstva u bivšoj Janšinoj vladi Zofiju Mazej Kukovič, te tako dokazao da birači vode računa o rezultatima, a ne o pričama koje se o kandidatima lansiraju tijekom same kampanje. U euforiji izborne pobjede nekadašnji direktor "Mercatora" - kojega neki slovenski analitičari vide kao mogućeg kandidata za položaj predsjednika vlade - nije dao sasvim jasan odgovor o svojim političkim ambicijama u budućnosti.

Jankovič je samo rekao da je u Ljubljani pobijedio s nestranačkom listom kandidata za gradsko vijeće, da se ne namjerava uključiti ni u jednu političku stranku te da je to njegova konačna odluka. Jankovič je inače politički blizak aktualnoj vladi lijevog centra, a neki smatraju da je pobjedi Pahorovih socijaldemokrata na parlamentarnim izborima 2008. godine odlučujuće pridonio upravo Jankovičev utjecaj na javnost i birače tijekom tadašnje kampanje.