c S
Dnevne novosti

Konferencija o sigurnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama

13.10.2010 07:28 ZAGREB, 12. listopada 2010. Na Konferenciji o sigurnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama, koju je organizirao časopis Zaštita, upozoreno je kako videonazor i postavljanje zaštitara neće dati konačan odgovor u suzbijanju međuvršnjačkog nasilja.

Najčešći oblici nasilja među djecom su ismijavanje i ruganje, što video kamera neće zabilježiti, ustvrdila je predstavnica UNICEF-a Martina Tomić Latinac. Stoga je, po njezinom mišljenju, važno raditi na podizanju stručnog znanja i kompetentnosti učitelja. To je teži put, ali dugoročno daje bolje rezultate, poručila je.

Govoreći o etičkom pitanju uvođenja videonazora u ustanove s aspekta zaštite dječjih prava Ester Radmilo iz Ureda dječje pravobraniteljice je rekla kako se za uvođenje videonazora u unutarnje prostore škole, kao što su učionice i školski restorani, tek sada stvara pravna praksa. Agencija za zaštitu osobnih podataka preporučila je kako se ne bi trebao uvoditi video nazor u prostore primjerice školske blagovaonice, jer je po njihovom mišljenju, to prekomjerno zadiranje u privatnost djece dok konzumiraju hranu.

Po riječima Renate Odeljan iz Ministarstva unutarnjih poslova, od svih školskih ustanova najviše kaznenih djela čini se u osnovnim školama, a još uvijek dominiraju kaznena djela s elementima nasilja među djecom. Zanimljiv je i podatak da su nastavnici i profesori u osnovnim školama od 2000. do 2009. počinili 52 kaznena djela, među kojima su najčešće zlostavljanja, bludne radnje, nasilničko ponašanje, tjelesne ozljede, dječja pornografija i slično. Kada je riječ o srednjoškolskim profesorima, po podacima MUP-a, takvih je kaznenih djela bilo ukupno 36.

Odeljan je također napomenula kako zakazuje odgojna uloga roditelja, obzirom da se velik broj maloljetnika svakodnevno zatiče u noćnim izlascima, a 50 posto njih je tamo uz dopuštenje roditelja. Ravnateljica Uprave za srednješkolsko obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koje je i pokrovitelj skupa, Vesna Hrvoj Šic poručila je kako je jedna od strateških aktivnosti toga ministarstva upravo prevencija nasilja u školama, te sigurnost djece, nastavnika i zaposlenih u školama.