c S
Dnevne novosti

Savjet za manjine ukinuo financiranje nekih udruga

15.10.2010 07:19 ZAGREB, 14. listopada 2010. Savjet za nacionalne manjine privremeno je obustavio financiranje 13 od 92 manjinske udruge, jer nisu dostavile financijsko izvješće za prvih šest mjeseci ove godine.

Riječ je o 11 romskih, jednoj udruzi njemačke i jednoj ruske nacionalne manjine, koje su u prvih šest mjeseci za svoje projekte od Savjeta dobile ukupno gotovo 240 tisuća kuna, ali nisu opravdale trošenje tog novca. Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer objasnio je da to tijelo više ne može tolerirati nedisciplinu udruga, a požalio se i da su neke udruge upozorene da krše zakon, ali da i dalje odbijaju dostaviti izvješće, jer smatraju da se radi o premalo novca i da ga ne treba pravdati. Zato je najavio da će Savjet u te udruge poslati nadzor, a po potrebi i podnijeti kaznenu prijavu.

Predstavnik Roma Nazif Memedi predložio je da se tim udrugama da dodatni rok od 15 dana da podnesu izvješće, a kazao je da se udruge nisu snašle u novom obrascu Savjeta. Memedi je zadovoljan činjenicom da je 25 romskih udruga poslalo uredna financijska, a i drugi članovi Savjeta izrazili su zadovoljstvo pomacima u financijskoj disciplini udruga u odnosu na ranije godine. Tolnauer je, pak, naglasio da je financijska disciplina tim više nužna jer projekcije državnih proračuna do 2013. predviđaju značajan pad sredstava namijenjenih programima manjinskih udruga. Na sjednici Savjeta predstavljeno je i istraživanje zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti o funkcioniranju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, u kojem je kao problem navedena slaba zainteresiranost pripadnika manjina za izbore za manjinska vijeća i pripadnike, kao i nedovoljna angažiranost samih vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Navodi se da čak trećina izabranih vijećnika i predstavnika uopće ne sudjeluje u radu lokalnih tijela, da se pojavljuju samo na prigodnim sjednicama općinskih i gradskih vijeća te da nikad nisu predložili nikakvu mjeru za poboljšanje položaja manjina. Članovi savjeta stoga su zaključili da je potrebno dodatno educirati vijeća i predstavnike o njihovim ulogama, ali i pripadnike manjina o njihovim pravima. Vladu i Ministarstvo uprave Savjet je upozorio da kroz državni proračun treba osigurati i novac za izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina 2011., za koje, među ostalim, treba tiskati dvojezične biračke listiće.

Savjet je upozorio i da Sabor treba donijeti zakon o financiranju koordinacija, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Zdenka Čuhnil upozorila je da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predviđa donošenje zakona o financiranju, a ne o registru koordinacija, vijeća i predstavnika, a da je vlada Saboru uputila prijedlog zakona o registru, iako se, tvrdi, oko njegove izrade nije konzultirala s manjinskim zastupnicima niti sa Savjetom.