c S
Dnevne novosti

Brammertz sljedeći tjedan u Hrvatskoj

15.10.2010 07:21 ZAGREB, 14. listopada 2010. Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) Serge Brammertz stiže sljedeći tjedan u dvodnevni posjet Hrvatskoj koji će biti posvećen suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, doznaje se na Haaškom sudu.

"Ovaj je posjet zamišljen prvenstveno kao susret s hrvatskim vlastima a razgovarat će se o svim temama vezanim uz suradnju Hrvatske s Tribunalom", rekao je posebni savjetnik glavnog haaškog tužitelja Frederick Swinnen u telefonskom razgovoru iz Haaga. Brammertz, koji u Hrvatsku stiže nakon posjeta BiH, u srijedu i četvrtak sastat će se s predstavnicima hrvatske vlade i sudskim vlastima s kojima će razgovarati o suradnji s haaškim tužiteljstvom i stvarima vezanim uz izlaznu strategiju ICTY-a.

U Sarajevu će se glavni tužitelj sastati i s predstavnicima žrtava rata. Ovo će biti prva od njegovih planiranih posjeta prostoru bivše Jugoslavije, a u svezi s izvješćem koje haaško tužiteljstvo podnosi Vijeću sigurnosti UN-a. Prema najavama, Brammertz bi Beograd trebao posjetiti početkom studenoga, dok bi se Vijeću sigurnosti UN-a trebao obratiti početkom prosinca.

Što se suradnje Hrvatske i haaškog tužiteljstva tiče, ICTY je u srpnju ove godine odbacio zahtjev tužiteljstva u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja tzv. topničkih dnevnika jer je zaključio da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi postoje li ti dokumenti, koje tužiteljstvo već dvije godine traži od Hrvatske i smatra ih ključnim optužujućim dokazima protiv trojice generala, osobito Ante Gotovine.

Suci su u svojoj odluci istaknuli da njihova odluka ne znači da Hrvatska ne treba i dalje surađivati s Tribunalom i tužiteljstvom koje, podsjetili su, može ponovo podnijeti zahtjev ako se pojave novi dokumenti ili informacije. Sudsko vijeće također je zaključilo da je "jasno da je hrvatska vlada proteklih godina poduzela proaktivne mjere i značajne napore u intenziviranju potrage za dokumentima". Topnički dnevnici bili su glavna prepreka nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, jer je nekoliko članica Unije, pozivajući se na nezadovoljstvo haaškog tužitelja suradnjom Hrvatske, blokiralo otvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava.

Nakon posljednjeg izvješća glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a sredinom lipnja, Bruxelles je dao "zeleno svjetlo" pa je poglavlje 23. napokon otvoreno na međuvladinoj konferenciji 30. lipnja.