c S
Dnevne novosti

Vlada: izmjenama zakona zaštitari u smjenama i duže od osam sati

16.10.2010 07:04 ZAGREB, 14. listopada 2010. Hrvatska je Vlada Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o privatnoj zaštiti kojim se uz ostalo omogućuje da u toj djelatnosti rad u smjenama bude i duži od osam sati.

Zakonom o radu uređeno pitanje radnog vremena nepovoljno je za tu specifičnu djelatnost u kojoj se poslovi najčešće obavljaju u neprekidnom trajanju, pa se, kako je istaknuto, predloženim izmjenama Zakona o privatnoj zaštiti radno vrijeme za tu djelatnost određuje drugačije od općeg propisa.

Tako bi se radnicima u privatnoj zaštiti omogućilo da poslove obavljaju u trajanju dužem od osam sati, međutim ne duže od 12 sati, odnosno kao i do sada omogućio bi im se rad u razdobljima 12-24 i 12-48 sati u noćnim smjenama. Saboru je u drugo čitanje uputila prijedlog novog Zakona o humanitarnoj pomoći, a predložila je i izmjene Zakona o patentu koje se odnose na područje vezano za lijekove.

Vlada je na sjednici prihvatila jedinstvene kriterije za ustrojavanje agencija, zavoda i drugih regulatornih tijela, a koji traže ispunjavanje četiri kumulativna kriterija - da su osnovane radi obavljanja poslova od javnog interesa, da im je jedini osnivač Vlada, da većinu sredstava za rad osiguravaju iz državnog proračuna ili na temelju obavljanja javnih ovlasti, da se određeni poslovi u agenciji mogu obaviti učinkovitije.

Osnovano je i posebno povjerenstvo za usuglašavanje kriterija za decentralizaciju poslova državne uprave, a ministar uprave Davorin Mlakar ističe kako je jedino sporno preostalo pitanje - inspekcijski poslovi. Vlada je izviještena i da su javna poduzeća u traženom roku dostavila tražene podatke s planom aktivnosti s vremenskim rokovima, mogućim načinima financiranja i mogućem početku realizacije 30-ak investicijskih projekata koje su označeni kao projekti od osobitog interesa za Hrvatsku.

Izviještena je i o provedbi mjera iz programa jačanja međunarodne konkurentnosti i internacionalizacije hrvatskog gospodarstva i podatkom da je u prošloj i ovoj godini dodijeljeno oko 400 potpora izvozno orijentiranim tvrtkama u vrijednosti više od 70 milijuna kuna.