c S
Dnevne novosti

Zagreb: Konferencija o razvoju civilnog sektora u regiji

16.10.2010 07:03 ZAGREB, 14. listopada 2010. Dvodnevna konferencija projekta TACSO o jačanju kvalitete organizacija civilnog društva u zemljama regije, počela je s radom u Zagrebu u nazočnosti stotinjak predstavnika civilnog sektora i nadležnih vladinih institucija iz regije, te predstavnika Europske unije koja financira projekt.

Sudionike konferencije na temu "Sustavi osiguranja kvalitete za organizacije civilnog društva" uvodno je pozdravio predstavnik Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Erol Akdag, koji je naglasio da EK podupire rad organizacija civilnog društva, osobito u zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u.

"Organizacije civilnog društva su se pokazale vrlo važnima za demokratizaciju i provedbu reformi u mnogim zemljama", rekao je Akdag. On je dodao da Europska komisija snažno podupire ovakve konferencije jer "na kraju krajeva, aktivnosti organizacija financiraju se novcem poreznih obveznika". TACSO je projekt programa tehničke podrške nevladinim udrugama regije koji provodi švedska agencija SIPU u suradnji s lokalnim partnerima.

Projekt se financira iz sredstava predpristupnih fondova EU-a, a države korisnice su Hrvatska, BiH, Srbija, Turska, Albanija, Crna Gora, Kosovo i Makedonija. Direktorica SIPU-a Karin Schulz kazala je da je projekt namijenjen povećanju kapaciteta organizacija civilnog društva i jačanju njihove uloge u demokratskim procesima u njihovim zemljama. "Naš glavni cilj je pridonijeti razvoju održivog demokratskog društva", rekla je Schulz.

Skup je u ime hrvatskog predsjednika Ive Josipovića pozdravila njegova savjetnica za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš. Ona je kazala da je Josipović aktivno sudjelovao u radu civilnog sektora prije nego je izabran za hrvatskog predsjednika, te da je u dosadašnjem tijeku svog mandata pokazao da podupire organizacije civilnog društva. Također je naglasila da se Josipović zauzima za partnerski odnos između vladinog sektora i organizacija civilnog društva.

Savjetnica TACSO projekta za Hrvatsku Aida Bagić kazala je da je Hrvatska izabrana za zemlju domaćina konferencije zbog ukupne razvijenosti civilnog sektora i "mogućnosti da i drugima ponudi primjere dobre prakse". Bagić je dodala da je glavni zadatak konferencije pripremiti akcijske planove promoviranja sustava osiguranja kvalitete u organizacijama civilnog društva u svakoj od zemalja sudionika.