c S
Dnevne novosti

Ibler o hrvatsko-slovenskoj morskoj granici na tribini zagrebačkoga pravničkog kluba

19.10.2010 07:23 ZAGREB, 18. listopada 2010. Klub pravnika grada Zagreba priređuje tribinu na zagrebačkome Pravnom fakultetu na kojoj će akademik Vladimir Ibler govoriti o granici na moru između Hrvatske i Slovenije, osam godina kasnije.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih stručnjaka za međunarodno pravo akademik Ibler o toj temi govorio je na istoj tribini, koja se organizira u suradnji s Pravnim fakultetom, 2002. Nakon polusatna uvodna izlaganja zamišljeno je, kako je danas izjavio predsjednik Kluba akademik Jakša Barbić, rasprava i postavljanje pitanja.

To je 152. tribina Kluba pravnika Zagreb koja razmatra aktualna pitanja i koja se od 1993. organizira u suradnji sa zagrebačkim Pravnim fakultetom. Godišnje se održi devet tribina, nakon kojih se objavi bilten, a na kraju Godišnjak. Tako je dosad objavljeno, što je vjerojatno prava rijetkost i u svijetu, devet godišnjaka. "Uvijek biramo aktualne teme i stručnjake koji o određenoj temi mogu nešto reći", izjavio je Barbić.

Vladimir Ibler (Zagreb, 1913.) autor je mnogih znanstvenih knjiga i radova s područja međunarodnog prava. Objavio je, uz ino, knjigu Diplomatska historija 1814.-1871., Međunarodno javno pravo, Sloboda mora, Rječnik međunarodnog javnog prava, Međunarodno pravo mora i Hrvatska. Bio je 1992. voditelj hrvatske ekspertne skupine za rješavanje graničnih pitanja između Hrvatske i Slovenije.

U Hrvatskoj je prvi kritizirao slovenski Memorandum o Piranskom zaljevu iz 1993., u kojem je Slovenija polagala pravo nad čitavim Piranskim zaljevom te, pozivajući se na "načelo pravednosti", isticala kako je potrebno povući granicu s Hrvatskom tako da se slovensko teritorijalno more bar na uskom odsjeku dotiče s otvorenim Jadranskim morem.