c S
Dnevne novosti

Tadić: Razgovori Prištine i Beograda trebali bi početi na stručnoj razini

20.10.2010 07:17 BEOGRAD, 18. listopada 2010. Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je kako smatra da bi očekivani dijalog između Beograda i Prištine trebalo započeti razgovorima na razini stručnjaka i o temama koje su od životnog interesa Srba i Albanaca poput problema nestalih osoba koji tišti obe strane, prenosi dnevnik "Politika".

Tadić je, u razgovoru za taj beogradski list naveo da se razgovori između Beograda i Prištine ne trebaju voditi kao ranije istaknuvši kako ne treba dijalog voditi predsjednik, premijer niti ministri. Nije potrebno ni mnoštvo međunarodnih posrednika i nema potrebe za kamerama i bombastičnim izjavama tko je koga nadmudrio i tko je kome doskočio, istaknuo je srbijanski predsjednik.

"Razgovori će početi, i to je bio moj prijedlog, u dobroj vjeri da se dođe do rezultata koji bi bili od koristi i Srbima i Albancima. Jedino tako možemo postići kompromis i obostrano prihvatljivo rješenje", kazao je Tadić.Upitan je li s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, koja je protekli tjedan boravila u Beogradu, dogovorio početak razgovora Beograda i Prištine, Tadić je kazao kako se to pitanje ne definira u razgovorima s predstavnicima SAD već s visokom predstavnicom Europke unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koju je Unija ovlastila da se dogovara o ambijentu i tehnici razgovora.

"Hillary Clinton sam naglasio da se ne slažemo oko neovisnosti Kosova, ali smo razgovarali i o tome kako da čuvamo i štitimo dignitet, integritet i interes svakog od sudionika u procesu i da postignemo da cijeli Balkan postane dio Europske unije", naglašava Tadić. Srbijanski predsjednik ocijenio je da je povjerenje EU i SAD u konstruktivno stajalište Srbije povećano jer je ona uspjela u vrlo teškim okolnostima izbjeći sukob s velikim silama, ali i sačuvati svoj integritet i interes.

"Srbija nije priznala neovisnost Kosova. Rezoluciju smo podnijeli s 27 zemalja EU među kojima je i pet koje ne priznaju neovisnost Kosova i istodobno smo otvorili mogućnost za dijalog o bitnim pitanjima Srba i Albanaca. To je bila želja naše strane od samog početka. Zato me ne zanima kako ćemo zvati taj dijalog, mene zanima rješenje povijesnog sukoba između Srba i Albanaca", ističe Tadić.

Početak dijaloga Beograda i Prištine očekuje se otkako je Opća skupština UN 9. rujna usvojila Rezoluciju o Kosovu koju je Srbija donijela u dogovoru sa zemljama EU.Predstavnici kosovskih vlasti više puta su izrazili spremnost za razgovore o "tehničkim pitanjima", isključujući mogućnost pregovaranja o statusu Kosova, koje je 17. veljače 2008. proglasilo neovisnost koju je do sada priznala 71 država, među kojima i SAD te 22 od 27 članica Europske unije.

Mogućnost početka dijaloga do kraja godine umanjena je nedavnom ostavkom kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua, a predsjednik kosovskog parlamenta i vršitelj dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi proteklog tjedna raspisao je prijevremene parlamentarne izbore za 13. veljače 2011. godine. Krasniqi je prije toga kazao da će razgovori sa Srbijom o tehničkim pitanjima biti odgođeni do formiranja nove vlade.