c S
Dnevne novosti

Bošnjaković optimist u vezi s poglavljem 23

20.10.2010 07:36 ZAGREB, 19. listopada 2010. Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je izjavio da zbog najnovijih događaja u zemlji ne očekuje probleme u vezi sa zatvaranjem poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (poglavlje 23), ustvrdivši da je Hrvatska u borbi protiv korupcije, prije svega, obavila velik posao.

"Ja zbog ovih najnovijih događaja u zemlji ne očekujem nikakve probleme s poglavljem 23. Učinili smo brojne iskorake u pravosuđu, od nove mreže sudova do procesnih zakona", rekao je Bošnjaković i dodao da u borbi protiv korupcije bilježimo sve veći broj postupaka i presuda.

Ravnatelj Uprave za EU i međunarodnu suradnju Kristian Turkalj ustvrdio je da se od Hrvatske traži da se, što se tiče ispunjavanja mjerila za poglavlje 23, "uspoređuje s najboljima u Europi". "Letvica je visoko podignuta....mi planiramo da sve bude gotovo do kraja godine", kazao je Turkalj. U Zagreb u srijedu u dvodnevni posjet stiže glavni haaški tužitelj Serge Brammertz. Ministar Bošnjaković je kazao da se radi o "redovitom posjetu uoči izvješća Vijeću sigurnosti UN-a" na kojem "ne očekuje nikakva dodatna pitanja" glede suradnje Hrvatske s Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

Što se suradnje Hrvatske i haaškog tužiteljstva tiče, ICTY je u srpnju ove godine odbacio zahtjev tužiteljstva u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja tzv. topničkih dnevnika jer je zaključio da je nemoguće pouzdano utvrditi postoje li ti dokumenti, koje tužiteljstvo već dvije godine traži od Hrvatske i smatra ih ključnim optužujućim dokazima protiv trojice generala, osobito Ante Gotovine.

Suci su u svojoj odluci istaknuli da njihova odluka ne znači da Hrvatska ne treba i dalje surađivati s Tribunalom i tužiteljstvom koje, podsjetili su, može ponovno podnijeti zahtjev ako se pojave novi dokumenti ili informacije. Sudsko vijeće također je zaključilo da je "jasno da je hrvatska vlada proteklih godina poduzela proaktivne mjere i značajne napore u intenziviranju potrage za dokumentima".