c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje

20.10.2010 07:35 ZAGREB, 19. listopada 2010. Nakon jednotjedne stanke Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje na 20. sjednici, raspravom o paketu zakona kojima se, sukladno vladinom Programu gospodarskog oporavka, predlaže reorganizacija, odnosno spajanje ili ukidanje raznih agencija, zavoda, fondova i drugih tijela s javnim ovlastima.

Vlada tako predlaže donošenje Zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za regionalni razvoj, čije postojanje smatra neracionalnim. Poslove tog fonda, kao i provedbu projekata, nastavit će provoditi Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Na dnevnom redu saborske sjednice je i Zakon o prestanku važenja Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje, čije bi poslove preuzelo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a čime će se, tvrde u vladi, postići racionalizacija i smanjiti troškovi. Izmjenama Zakona o šumama predlaže se, pak, da Šumarska savjetodavna služba više ne djeluje kao samostalno tijelo, već da se njezini poslovi ubuduće obavljaju u Hrvatskim šumama.

Vlada predlaže Saboru da izmijeni i Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, po kojemu bi se Hrvatski geodetski institut pripojio Državnoj geodetskoj upravi, koja bi preuzela poslove, zaposlene, prava i obveze tog instituta. Izmjenama Zakona o športu predlaže se, pak, pripajanje Hrvatske agencije za borbu protiv dopinga Hrvatskom zavodu za toksikologiju, dok bi izmjenama Zakona o osnivanju Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo taj centar preuzeo poslove Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo.

Vlada predlaže i zakonske izmjene po kojima bi Hrvatska poljoprivredna komora preuzela poslove Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, te one kojima se predlaže prestanak rada Regionalnog središta za pružanje pomoći.