c S
Dnevne novosti

MVPEI:Božinović s meksičkom državnom tajnicom

20.10.2010 07:22 ZAGREB, 19. listopada 2010. Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović održao je u Mexicu, političke konzultacije s državnom tajnicom u meksičkom ministarstvu vanjskih poslova Marijom de Lourdes Arandom Bezaury, priopćeno je iz MVPEI-a.

Državna tajnica Aranda rekla je kako se Meksiko veseli skorom ulasku Republike Hrvatske u EU, te izrazila uvjerenje kako će to biti dobro za Hrvatsku ali će i unaprijediti gospodarsku suradnju između dviju zemalja, budući da je Meksiko prva zemlja Latinske Amerike koja je, još 2000. godine, potpisala strateško partnerstvo s Europskom i njezin je treći trgovinski partner.

Gospodarskoj bilateralnoj suradnji i porastu ulaganja zasigurno će pridonijeti i planirano otvaranje dvaju počasnih konzulata Meksika u Zagrebu i Splitu, nastavlja se u priopćenju. Državni tajnik Božinović uputio je zahvalu na nedavnom ukidanju viza za hrvatske državljane, što je dodatno unaprijedilo vrlo dobre odnose između dviju zemalja i otvorilo prostor za intenzivniju turističku suradnju. Izvijestio je o stanju pregovora Hrvatske s EU te o borbi protiv korupcije koju provodi hrvatska vlada.

Izložio je hrvatski pogled na stanje u regiji naglasivši da je proces europskih integracija najbolji put za postizanje stabilnosti i prosperiteta svih zemalja jugoistoka Europe. Sugovornici su razmijenili iskustva u multilateralnim pitanjima s posebnim osvrtom na sigurnosna pitanja i članstva dviju država u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, prema priopćenju.