c S
Dnevne novosti

Rompuy: Nastavak reformi najbolja preporuka za daljnji napredak Crne Gore prema EU

21.10.2010 07:19 PODGORICA, 19. listopada 2010. Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy boravio je u Podgorici, gdje je u razgovoru s najvišim crnogorskim dužnosnicima izrazio priznanje ostvarenim reformama u Crnoj Gori te ohrabrio crnogorske vlasti u daljnjim aktivnostima na ostvarivanju standarda Europske unije.

U razgovoru s premijerom Milom Đukanovićem predsjednik Europskog vijeća istaknuo je da "Crna Gora ima jasnu europsku perspektivu, te da je "nastavak reformi najbolja preporuka za daljnji napredak na putu EU". "Pozdravljam i pohvaljujem napore premijera i vlade za značajan napredak koji zemlja ostvaruje u procesu europskih integracija", kazao je on.

Rompuy je rekao da ne može prejudicirati kakvo će biti mišljenje Europske komisije (EK) o zahtjevu Crne Gore za dobivanje statusa kandidata, ali je rekao kako jamči da će biti ono objektivno. "Ono što mogu obećati jest da ćemo pošteno i objektivno sagledati crnogorsku aplikaciju za članstvo u EU", kazao je Rompuy.

Crnogorski premijer kazao je kako očekuje pozitivno mišljenje EK početkom idućeg mjeseca o crnogorskoj aplikaciji za članstvo u EU te da će ono biti verificirano na europskom summitu u prosincu, dodajući da je u stalnom kontaktu s dužnosnicima EK. U razgovoru s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, Rompuy je istaknuo potrebu integracije zapadnog Balkana u EU uz poštivanje načela individulnog tretmana svake države, stoji u priopćenju iz ureda crnogorskog predsjednika.

Vujanović je zahvalio Europskom vijeću i Hermanu van Rompuyu osobno na potpori i pomoći Crnoj Gori u procesu njezina približavanja europskim integracijama te je naglasio da je "ulazak Crne Gore u EU njezin strateški državni interes". Predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy sastao se i s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem.