c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba protiv ukidanja Fonda za regionalni razvoj

21.10.2010 07:22 ZAGREB, 20. listopada 2010. Saborska oporba usprotivila se Vladinom prijedlogu da se ukine Fond za regionalni razvoj čije bi ovlasti i djelokrug rada preuzelo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

U raspravi o prijedlogu Zakona o prestanku važenja Zakona o fondu za regionalni razvoj, oporbeni su zastupnici upozoravali da nema argumenata za ukidanje Fonda jer se u zakonskom prijedlogu ne vidi što će se dogoditi s programima koji su kroz Fond započeti, a nema ni procjene učinka njegova ukidanja i prebacivanja ovlasti na ministarstvo.

Hoće li se povećati kapaciteti jedinica lokalne samouprave za pisanje kvalitetnih programa kako bi se iskoristilo ono što nam se nudi kroz europske fondove to ne znamo, kazao je Zlatko Koračević (HNS-HSU). Postoji jedan ogroman potencijal dobivanja sredstava za regionalni razvoj kroz europske fondove, upozorava i Zvonimir Mršić (SDP). A vlada, umjesto da podupre administrativne kapacitete onih koji za njih mogu aplicirati, radi "stilsku vježbu" u kojoj se ne vide i ne znaju kakvi će biti efekti. Odgovorio im je Boris Kunst (HDZ) rekavši kako "ne stoje priče o stilskoj vježbi" jer, naglašava, svi poslovi Fonda prenose se na Ministarstvo regionalnog razvoja tako da ne stoje tvrdnje da se započeti poslovi neće završiti.

Naglasio je kako je predloženo ukidanje Fonda jedna od mjera reforme javne uprave pri čemu se prilikom utvrđivanja svrhovitosti djelokruga pojedinih agencija i fondova vodilo računa o istovrsnim poslovima koji se već obavljaju u pojedinim ministarstvima. Dinko Burić (HDSSB) prozvao je središnju vlast za sramotan odnos prema Slavoniji i Baranji kazavši kako je to regija u kojoj živi 20 posto hrvatskog stanovništva i koja je teško stradala u Domovinskome ratu, a koja, kako je rekao, umjesto 20 posto sredstava predviđenih za regionalni razvoj, što bi od 2006. do 2009. iznosilo 7,8 milijardi kuna, dobila 1,8 milijardi kuna, odnosno samo 4,5 posto.

Prijedlogom zakona predviđeno je da u roku petnaest dana od dana stupanja na snagu Vlada donese uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva koje je u slijedećih petnaest dana dužno uskladiti svoje akte o unutarnjem ustrojstvu kojima kako bi preuzelo imovinu, opremu, sredstva za rad, financijska sredstva, te prava i obveze Fonda.