c S
Dnevne novosti

Slovenija podupire izradu nacrta za početak pregovora o članstvu Srbije u EU

21.10.2010 07:25 LJUBLJANA, 20. listopada 2010. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je nakon susreta sa svojim srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem, da će Slovenija podržati inicijativu da se na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije u Luksemburgu donese odluka o prosljeđivanju Europskoj komisiji zahtjeva Srbije za članstvo u EU, radi izrade "avisa" za početak pregovora.

"Mislimo da je za to pravi, zapravo zadnji trenutak", rekao je Žbogar na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojice ministara nakon susreta u Ljubljani, dodajući da se Srbija iskazala konstruktivnim pristupom surađujući s Europskom unijom prilikom donošenja rezolucije o Kosovu na općoj skupštini UN-a.

Žbogar je dodao da će prosljeđivanje molbe za članstvo Srbije na Europsku komisiju biti mali, ali važan i logičan tehnički korak prema uključivanju Srbije u Europsku uniju.Prema njegovim riječima, Slovenija od samog početka podržava Srbiju na njezinu putu u EU, a on smatra i da napreduje i međusobna gospodarska suradnja.

O slovensko-srbijanskoj suradnji bit će riječi i prilikom skorašnjeg posjeta predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora Beogradu, gdje bi trebao najaviti otvaranje velike slovenske investicije u Srbiji.Slovenija i Srbija razvijaju sve bolje međusobne odnose, a u razgovorima s Jeremićem bilo je riječi i o stanju u susjedstvu.

"Srbija je značajan element stabilnosti i napretka u regiji, zato uvijek sa zanimanjem saslušamo njene poglede na događaje", rekao je Žbogar.Dodao je da će Slovenija biti među prvim članicama EU-a koje će ratificirati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.