c S
Dnevne novosti

Europski parlament izglasao svoj prijedlog proračuna za 2011.

22.10.2010 07:09 BRUXELLES/STRASBOURG, 20. listopada 2010. Europski parlament utvrdio je na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu svoj prijedlog europskog proračuna za 2011. na temelju kojeg će krajem ovoga mjeseca pregovarati sa zemljama članicama o konačnom iznosu zajedničkog proračuna.

Velika većina zastupnika glasovala je za prijedlog proračuna u iznosu od 142,65 milijardi eura preuzetih obveza, od kojih bi 130,14 milijardi trebalo biti realizirano u sljedećoj godini.

Europski proračun se iskazuje na dva načina, odvojeno se prikazuju preuzete obveze, odnosno s jedne strane rashodi koji su vezani za aktivnosti dulje od jedne financijske godine te s druge strane rashodi koji pokrivaju aktivnosti iz tekuće i prijašnjih financijskih godina, koji su stvarno isplaćeni u toj godini.

Na temelju izglasanog prijedloga, Parlament će s Vijećem EU-a za tjedan dana, 27. listopada započeti pregovore o usuglašavanju stajališta, što je postupak koji traje najviše tri tjedna. Očekuje se da će konačni proračun za 2011. godinu biti izglasan sredinom studenoga. Ovo je prvi proračun koji se donosi prema pravilima Lisabonskog ugovora, prema kojem Parlament ima znatno veću ulogu nego što je imao prema ranijem Ugovoru iz Nice.

Zbog kresanja proračuna u zemljama članicama, zastupnici su ovaj put odustali od običaja da traže znatno veći iznos proračuna u odnosu na prijedlog Komisije i izglasali prijedlog koji u potpunosti slijedi brojke koje je iznijela Komisija. "U vrijeme gospodarske krize, članovi Parlamenta glasovali su za realističan i pragmatičan proračun EU-a", ističe parlamentarna izvjestiteljica za proračun Sidonia Jedrzejewska.