c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o športu i o mirovinskom osiguranju

22.10.2010 07:15 ZAGREB, 20. listopada 2010. Hrvatski sabor će sjednicu nastaviti raspravom o izmjenama Zakona o športu, a pred zastupnicima bi se trebale naći i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se predlaže da prijelazno razdoblje za izjednačavanje dobi žena i muškaraca za starosnu mirovinu bude 20 godina, pa bi tako žene u starosnu mirovinu s navršenih 65 godina išle od 2030.

Izmjenama Zakona o športu predlaže se pripajanje Hrvatske agencije za borbu protiv dopinga Hrvatskom zavodu za toksikologiju koji bi preuzeo sva prava, obveze i poslove, te službenike i namještenike Agencije. Predloženom reorganizacijom želi se pridonijeti smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima za čiji se rad sredstva osiguravaju u državnom proračunu. Istovremeno bi se proširivanjem dosadašnjeg djelokruga rada Zavoda poslovima sustavnog provođenja i praćenja mjera u borbi protiv dopinga u športu osigurao kontinuiran i kvalitetan stručni rad na ovom području u sastavu ustanove koja obavlja srodne poslove, objašnjava se u prijedlogu.

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju Vlada predlaže da prijelazno razdoblje za izjednačavanje dobi žena i muškaraca za starosnu mirovinu bude 20 godina, pa bi žene u starosnu mirovinu s navršenih 65 godina išle od 2030. To znači da će se na godišnjoj razini dob za odlazak u mirovinu povećavati za tri umjesto ranije predlaganih šest mjeseci.

Novi prijedlog predviđa i raspon penalizacije prijevremenog umirovljenja od 9 do 20 posto, ovisno o godini staža. Tako se predviđa umanjenje mirovine zbog prijevremenog odlaska u mirovinu u rasponu od 0,34 posto do 0,15 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, a ukupno bi to bilo najviše od 9 do 20 posto za pet godina ranijeg umirovljenja.

Zastupnici bi sutra trebali raspraviti i izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, a novina je da se iznos najniže naknade za nezaposlene vezuje uz minimalnu plaću pri čemu ona ne bi mogla iznositi manje od 50 posto od visine minimalne plaće umanjene za doprinose te bi iznosila 1.125 kuna. Izmjenama se regulira i postotak novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti - u prvih 90 dana od prijave na zavodu za zapošljavanje iznosila bi 70 posto prosjeka plaće u tromjesečnom razdoblju, a za preostalo vrijeme 35 posto.