c S
Dnevne novosti

Pahor potvrdio da će se sastati s premijerkom Kosor

23.10.2010 07:03 LJUBLJANA, 21. listopada 2010. Slovenski premijer Borut Pahor potvrdio je novinarima da će se u Opatiji susresti s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, te ponovio privrženost svoje vlade uključivanju Hrvatske u Europsku uniju.

Ne iznoseći detaljnije svoja očekivanja od sastanka, Pahor je na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade rekao da će s hrvatskom premijerkom proslaviti zajednički uspjeh u nalaženju rješenja za otvorena pitanja između dviju država, te da će biti riječi i o završetku hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Slovenski interes je da Hrvatska te pregovore završi što prije", rekao je Pahor, dodajući da bi to djelovalo stabilizirajuće na cijelu regiju kojoj vrata u EU također moraju ostati otvorena.Na pitanje o problematici štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i znači li hrvatski pristanak na novi krug pregovora o jamstvima za staru deviznu štednju pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu to da će Hrvatska sada dopustiti poslovanje slovenskih banaka u Hrvatskoj, Pahor je rekao da se o tome konzultirao s dva bivša guvernera slovenske centralne banke i svojim savjetnikom za pitanja sukcesije.

Odgovor na to pitanje vrlo je složen jer je i u Europskoj uniji nadležnost za davanje dozvola za poslovanje stranih banaka pravo guvernera nacionalnih centralnih banaka, rekao je slovenski premijer."Guverner može naći jedan mali razlog zašto odbija poslovanje starne banke, ali i ne mora", rekao je Pahor.Slovenski premijer je dodao da ga više od mogućeg uskraćivanja licence za poslovanje Nove Ljubljanske banke (NLB) u Hrvatskoj brine to ima li ona kapacitet da i dalje bude jače prezentirana u regiji budući da postoje prijedlozi da se ona povuče iz nekih zemalja u kojima već djeluje.

Pahor je međutim istaknuo da izjavu hrvatske vlade kako je spremna na pregovore o štedišama Ljubljanske banke pod okriljem BIS-a i prema sporazumu o sukcesiji bivše SFRJ smatra velikim uspjehom za svoju vladu koji je javnost možda premalo razumjela. "Nakon mnogo godina postigli smo ono što je Slovenija i željela, a to je da se pregovori vrate u Basel", rekao je slovenski premijer. Pahor je dodao kako osobno smatra da bi tu činjenicu trebalo iskoristiti kako bi se riješila i ostala "sukcesijska" pitanja koja postoje među državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

"Mislim da bi se stvari mogle riješiti u paketu jer nisu posrijedi samo štediše nego i veleposlanstva bivše države u inozemstvu i druga sukcesijska pitanja. Zašto sadašnji trenutak ne bi iskoristili da ih sada sve riješimo i zatvorimo?", upitao se Pahor retorički.Slovenski premijer rekao je da će se o tome i dalje konzultirati sa svojim savjetnicima, te da će ideju i rješavanju sukcesijskih pitanja u paketu iznijeti pred liderima u regiji u kojoj planira skorašnju turneju.Za rješavanje pitanja sukcesije u paketu bilo bi potrebno "nešto hrabrosti, političke volje i razumijevanja oporbe" u svim državama kojih se to tiče, istaknuo je Pahor.