c S
Dnevne novosti

Srbijanska kandidatura u EU: Nizozemska i dalje protiv, postoje izgledi za kompromis

23.10.2010 07:01 BRUXELLES, 22. listopada 2010. Sve zemlje članice EU-a podržavaju prijedlog da se od Europske komisije zatraži da krene s izradom mišljenja o zahtjevu Srbije za članstvo osim Nizozemske gdje postoji otpor zbog nepotpune suradnje Beograda s Haškim sudom, iako još uvijek postoji mali prostor za zeleno svjetlo, doznaje se iz izvora belgijskog predsjedništva EU-a.

Belgijsko predsjedništvo stavilo je na dnevni red redovitog sastanka ministara vanjskih poslova, koji će se u ponedjeljak održati u Luxembourgu, pitanje srbijanskog zahtjeva za članstvo.

Srbija je potkraj prošle godine podnijela zahtjev za članstvo u EU-u, ali on je još uvijek na čekanju i još nije pokrenut uobičajeni postupak kojim Vijeće daje mandat Komisiji za izradu mišljenje o tom zahtjevu. "Sve ostale zemlje članice su spremne donijeti odluku da se srbijanski zahtjev proslijedi Europskoj komisiji, ali još postoji otpor Nizozemske", rekao je izvor belgijskog predsjedništva. Pojasnio je da je stanje vrlo komplicirano jer je u Nizozemskoj tek izabrana nova vlada, a nizozemski parlament je nedavno izglasao rezoluciju u kojoj je zatražio da se o tome koraku odlučuje tek nakon što haški tužitelj Serge Brammertz u prosincu podnese izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

"Ipak, postoji mali prostor za kompromis, koji je ostavljen u toj parlamentarnoj rezoluciji", rekao je izvor. Dodao je da je Nizozemska predložila nacrt odluke u kojem se svaki sljedeći korak Srbije na putu prema EU-u snažno uvjetuje punom suradnjom s ICTY-em. "Pokušavamo postići kompromis o tom tekstu, što je vrlo teško jer neke zemlje ne žele tek tako prihvatiti izravnu uvjetovanost suradnje s ICTY-em i srbijanskog puta prema EU-u, dok druge zemlje na tome inzistiraju", rekao je izvor, ističući da s druge strane postoji snažan pritisak da se nagradi "konstruktivan pristup" Srbije pri donošenju rezolucije o Kosovu u Općoj skupštini UN-a.

"Pozicija nizozemske vlade je posve razumljiva. Riječ je o manjinskoj vladi i ona ne može olako prijeći preko parlamentarne rezolucije", rekao je izvor iz belgijskog predsjedništva.