c S
Dnevne novosti

Predsjednik Josipović: Hladne glave vidjeti kako dalje, potreban konsenzus

23.10.2010 07:05 GOSPIĆ/SMILJAN , 21. listopada 2010. Predsjednik Ivo Josipović, na novinarska pitanja da komentira reakcije sindikata na odluku Ustavnog suda i boji li se s tim u vezi da se Hrvatskoj ne dogodi Francuska, izjavio je kako misli da smo sada "u situaciji da ipak hladne glave vidimo kako dalje, poštivajući i volju naroda, sindikalna, ali i reformska očekivanja koja imamo i mi i Europa" te da je s tim u vezi "potreban konsenzus tri faktora: vlade, sindikata i poslodavaca".

Na pitanje kako komentira najave sindikalnih središnjica da će nakon odluke Ustavnog suda kako više nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o ZOR-u biti spremne za potpisivanje peticije za prijevremene izbore, opći štrajk, prosvjede itd., predsjednik Josipović odgovorio je kako neće ulaziti u aspekte sindikalne borbe jer je to pravo sindikata.

"Ono što je bitno - svatko ima pravo na prosvjed, to jamči i hrvatski Ustav", rekao je, ističući kako pritom misli na mirni prosvjed, što znači da se moraju poštovati standardi koji vrijede za sve druge prosvjede koji su legitimni i zakoniti. "Pravo na prosvjed se ne može uskratiti", dodao je predsjednik .

Na pitanje u vezi s mogućim "događanjem Francuske" u Hrvatskoj, predsjednik Josipović je odgovorio kako stalno govori o tome te nastoji da se u Hrvatskoj osigura "stabilnost institucija, stabilnost odnosa i socijalnim partnerstvom kao vrlo važnom karikom." "Sada - kad je počela priča s promjenama Zakona o radu, na neki način inzistiram na socijalnom partnerstvu - na razgovoru vlade, poslodavaca i sindikata, i mislim da bi i u ovoj sada situaciji najbolje bilo tražiti konsenzus ta tri faktora, konsenzus koji će s jedne strane osigurati prava radnika jer ima puno tvrtki u kojima su prava radnika narušena, puno je tvrtki u kojima radnici rade a ne dobivaju plaću, ili su te plaće ispod egzistencijalnog minimuma", istaknuo je. Kako je rekao, s druge strane, "potrebno osigurati reforme jer Hrvatska s ovakvom postavom gospodarstva, s nesklonošću prema posebno stranim i domaćim investicijama vrlo teško može naprijed".

Predsjednik Josipović izjavio je novinarima za posjeta Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu kako ne bi volio da se predviđanje MMF-a o daljnjem padu bruto društvenog proizvoda u Hrvatskoj ostvari. "Na svima nama je da učinimo sve da to ne bude tako", istaknuo je. Današnje sindikalne najave kratko je komentirao i potpredsjednik vlade Darko Milinović: "Ne bih komentirao najave sindikata - ovo je parlamentarna demokracija, vlada ima jasnu podršku koalicijskih partnera. Kada je tome tako, vlada je sigurna i stabilna."

Predsjednik Josipović rekao je govoreći o Lici kako je važno znati da je "lička regija napravila veliki iskorak u ukupnom razvoju i da je s dna gospodarskih aktivnosti danas na visokome - petom mjestu u Republici Hrvatskoj". "To je dobar primjer da se mogu čak i u kriznim vremenima ostvarivati pozitivni rezultati", istaknuo je Josipović. Također je rekao da u Lici, "uz prirodne resurse, postoje i ambiciozni ljudi". "Na ličkom veleučilištu školuje se potpuno nova mlada generacija koja je spremna preuzeti gospodarstvo i društvene djelatnosti, a danas je to isto tako vrlo važno. Isto kao i to da se Lika prema svojim prirodnim ljepotama i vrijednostima ulaskom u EU uključi kao dio projekta zdrave Europe", istaknuo je predsjednik Josipović.