c S
Dnevne novosti

Premijerka počela razgovore s povjerenicom Reding

26.10.2010 07:24 BRUXELLES, 25. listopada 2010. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor počela je posjet Bruxellesu susretom s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding, s kojom će tijekom radnog ručka razgovarati o najvažnijem poglavlju u pristupnim pregovorima - poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

Premijerka Kosor sastat će se i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i belgijskim premijerom Yvesom Letermom, čija zemlja predsjedava Europskom unijom u ovom polugodištu. Premijerka Kosor u Bruxelles dolazi dva tjedna prije objave godišnjeg izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske, što bi trebalo biti posljednje izvješće o Hrvatskoj u statusu zemlje koja pregovora o članstvu.

Hrvatskoj je do kraja pregovora preostalo zatvoriti još 11 poglavlja, što namjerava učiniti do proljeća sljedeće godine, a pristupni ugovor potpisati do kraja mađarskog predsjedništva koje završava 30. lipnja 2011. U devet od 11 poglavlja koje još treba zatvoriti, Hrvatska je već završila sav posao na mjerilima za zatvaranje, a do kraja ove godine trebala bi to učiniti i za preostala dva. Za neke od devet poglavlja Hrvatska je već donijela sve mjere i predala dokumentaciju Europskoj komisiji, a za neke je još preostalo predati dokumentaciju, ali je posao na ispunjavanju mjerila i u njima gotov.

Posla je ostalo još u dva najteža poglavlja - Pravosuđu i temeljnim pravima i Tržišnom natjecanju - a iz krugova hrvatske vlade najavljuju da će i to biti dovršeno do kraja godine. U tom bi slučaju, brzina i rokovi za završetak pregovora u potpunosti bili u rukama tijela i institucija Europske unije, koja moraju verificirati mjerila i donijeti potrebne odluke o zatvaranju poglavlja. Ono što može uzeti najviše vremena jesu dokazi o provedbi u nekim poglavljima, jer EU ne traži samo da se usklade zakonodavstvo i propisi, nego želi vidjeti da se te reforme i provode.