c S
Dnevne novosti

Fratinni: Sporazum Beograd-Priština i reforme u BiH - pretpostavke daljnje stabilizacije regije

26.10.2010 07:16 LJUBLJANA, 25. listopada 2010. Sporazum Beograda i Prištine, te prevladavanje etničkih podjela u BiH neki su od bitnih elemenata za daljnju stabilizaciju regije kojoj je Europska unija obećala europsku perspektivu i buduće članstvo, ocijenio je u prilogu za ljubljansko "Delo" talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

"Cilj članstva u EU pokazao se kao najdjelotvornije sredstvo stabilizacije i demokratizacije. Sada lideri u regiji moraju prevladati preostale prepreke. U prvom redu treba postići sporazum između vlada u Beogradu i Prištini", ocijenio je Frattini, dodavši da će Srbija i Kosovo u tom procesu uživati potporu Bruxellesa.

"Preporučamo da obje vlade bez odlaganja iskoriste priliku i tako svojim državama omoguće nastavak puta u europsku obitelj. U tu obitelj spadaju sve balkanske države", naveo je Frattini, dodavši da je potrebno napraviti sve kako bi prednosti budućeg članstva balkanskih država uvidjeli i građani EU-u. Frattini je istakao da sve države u regiji s ambicijom članstva trebaju provesti "bolne reforme", te da EU treba javnosti u tim državama dati poticaje, kakav je primjerice liberalizacija viznog režima.

Potpora srbijanske javnosti članstvu u EU u samo se nekoliko mjeseci povećala s 40 na 60 posto nakon što je Bruxelles početkom ove godine liberalizirao vizni režim za njene građane. To isto treba očekivati i u BiH, iako su nedavni izbori u toj zemlji pokazali da su "birači još uvijek etnički orijentirani", dodao je Frattini.

"Naša je zadaća da pomoću novog vodstva u BiH taj način razmišljanja preusmjerimo prema pravom europskom mentalitetu", kazao je talijanski šef diplomacije dodajući da se demokratske reforme pokazuju sve više kao učinkovito sredstvo za prevladavanje nestabilnosti koju su u prošlosti izazvali nacionalizam i etnički pritisci. "Od najveće je važnosti da se održi usmjerenost zapadnog Balkana ka europskoj budućnosti. To znači da mu EU u tom procesu mora savjetovati i ohrabrivati ga konkretnim poticajima", istaknuo je šef talijanske diplomacije.

Prema riječima Frattinija, Hrvatska je vrlo blizu članstvu u EU u koju je do sada s područja bivše Jugoslavije primljena samo Slovenija, no napredak ostalih država mogao bi biti ugrožen zbog posljedica gospodarske krize, ako se konkretnim mjerama ne uvjere sve zemlje u regiji da unatoč smanjenom gospodarskom rastu i mogućem usporavanju integracijskog procesa ostaje obećanje o njihovu članstvu u EU. Za to članstvo međutim treba ispuniti predviđene reforme i prevladati postojeće prepreke.

"Put u EU zahtijeva bolne žrtve, zato svaku državu treba ocjenjivati po njenim zaslugama. Europa će morati ispuniti svoje obećanje odmah kad te države ispune neophodne reforme", naveo je Frattini u svom članku za vodeći slovenski dnevni list.