c S
Dnevne novosti

Vujanović: odnosi s Hrvatskom normalizirani

27.10.2010 07:15 PODGORICA, 25. listopada 2010. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je da je službeni Zagreb "razumio i prihvatio" crnogorsku ispriku Hrvatskoj za agresiju i da su odnosi Crne Gore s Dubrovnikom normalizirani nakon isprike Mila Đukanovića, javili su crnogorski mediji.

Zagreb je crnogorsku ispriku “razumio i prihvatio na pravi način” a “odnosi s Dubrovnikom, nakon isprike predsjednika vlade Mila Đukanovića, normalizirani su i u potpunosti otvoreni”, prenio je podgorički dnevni list Dan izjavu crnogorskog predsjednika u nedjelju u Trebinju.“Crna Gora se suočila sa prošlošću, priopćila svoj doživljaj prošlosti, uputila ispriku Hrvatskoj, koja ga je razumjela i prihvatila na pravi način i u punom sadržaju”, rekao je Vujanović.

Vujanović je prema pisanju bosansko-hercegovačkih portala bio u nedjelju u Trebinju na proputovanju prema Dubrovniku i službenih susreta nije imao. Crnogorski predsjednik u Dubrovniku sudjeluje u radu regionalne konferencije o pomirenju.Sadašnji predsjednik crnogorske vlade a tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izrazio je krajem lipnja 2000. u Cavtatu žaljenje svim građanima Hrvatske, posebno onima iz Konavala i Dubrovnika, za svo stradanje i materijalne gubitke koje im je nanio bilo koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA.

"Želio bih ovu priliku iskoristiti da u svoje ime i u ime građana Crne Gore, posebno onih građana koji dijele moja moralna i šira politička uvjerenja, uputim jedno iskreno žaljenje svim građanima Republike Hrvatske, posebno građanima Konavala, Dubrovnika i Neretvanske županije za svu bol, sva stradanja i sve materijalne gubitke koje im je nanio makar koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA tijekom tih tragičnih događaja (1991. godine)", izjavio je tada Đukanović.Tu je izjavu tadašnji crnogorski predsjednik dao prigodom sastanka s hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem u Cavtatu.Crnogorski su rezervisti bili u sastavu postrojba bivše JNA koja je potkraj 1991. napala područje krajnjeg hrvatskog juga.

Cavtatski susret hrvatskog predsjednika i crnogorskog Đukanovića u četiri oka, te kasniji bilateralni na razini dvaju izaslanstava, bio je prvi susret dvije strane na najvišoj razini od raspada bivše Jugoslavije i agresije Jugoslavije na Hrvatsku. On je bio rezultat obostrane inicijative, rečeno je novinarima nakon razgovora na kojima su otvorena ali, kako je rekao predsjednik Mesić, i zatvorena mnoga pitanja. Predsjednici Mesić i Đukanović tada su ocijenili su taj svoj susret izuzetno važnim za stanje sigurnosti u cijelom susjedstvu.Vujanović je u nedjelju u Trebinju također ocijenio da su i odnosi Crne Gore sa Srbijom normalizirani i u potpunosti otvoreni, te da Crna Gora ima odnose na visokoj razini i s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom.