c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o poljoprivrednoj komori

29.10.2010 07:22 ZAGREB, 28. listopada 2010. Hrvatski sabor je nastavio prošlog tjedna započetu raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, po kojemu bi Komora preuzela poslove Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, koji time prestaje biti samostalna institucija.

Dinko Burić (HDSSB) naglasio je kako Slavonija i Baranja s 56 posto svih oranica u zemlji ima sve resurse za razvoj poljoprivrede, ali nažalost, upozorava, sve politike do sada nisu imale strategiju razvoja. Pokazatelj za takvu tvrdnju, kazao je, činjenica je da je u protekloj godini u Hrvatsku uvezeno poljoprivrendih proizvoda u iznosu od 15 milijardi kuna.

Vlada i ministri nisu prepoznali poljoprivredu kao osnovnu granu proizvodnje, ocjenjuje Burić. "Imamo strateški plan razvoja poljoprivrede, ali nemamo strategiju 'što, kako i zašto', a to pogoduje agromafiji", upozorio je. Država je napravila sve da uništi domaću proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, dodaje Burić, navodeći da o tome govori i činjenica da je država izigrala obećanja o isplati poticaja putem vaučera i novca.

"Poljoprivreda je samo deklarativno strateška grana hrvatskog gospodarstva, a bezidejnost i neznanje vlasti doveli su poljoprivrednike na rub propasti, ustvrdio je Burić. Damir Kajin (IDS) uvjeren je, pak, kako je osnovni cilj zakona HSS-ova namjera da proširi svoju kontrolu nad Hrvatskom poljoprivrednom komorom. "Je li posao Komore savjetodavna djelatnost ili je riječ o HSS-ovu pokušaju ovladavanja institucijom (poljoprivredna savjetodavna služba) koja ima 250 ljudi.

Posao Komore nije savjetodavan, ali Komori koju vodi HSS i koja ima puno ljudi sada podređujemo 250 ljudi, to je bit ovoga zakona", ocijenio je Kajin. Nada Čavlović Smiljanec (SDP) smatra da sve agencije, fondove, zavode i druga tijela s javnim ovlastima, koji su ukinuti ili ih Vlada tek predlaže ukinuti, nije trebalo ni osnivati. "Ionako služe samo za uhljebljenje HDZ-ovih kadrova", ocijenila je.

Đurđica Sumrak (HDZ) pozdravila je zakonske izmjene, istaknuvši kako im je, u skladu s vladinim Programom gospodarskog oporavka, namjera polučiti uštede, u ovom slučaju 20 posto proračunskih sredstava za plaće u javnom sektoru. Naglasila je da u Zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu rade stručni i kvalitetni ljudi, njih oko 250, koji su puno dobra učinili za selo i poljoprivrednike, a koji će, uvjerena je, isto kvalitetno nastaviti posao i u okviru Komore.