c S
Dnevne novosti

Pahor u utorak u Beogradu i o pitanju sukcesije

29.10.2010 07:21 LJUBLJANA, 28. listopada 2010. Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da će tijekom svog posjeta Beogradu idući tjedan predložiti da se otvorena sukcesijska pitanja među nasljednicama bivše SFRJ pokušaju riješiti "u paketu", nakon što je tu ideju prošlog tjedna već iznio predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor.

O tome bi se, rekao je Pahor, moglo govoriti na slijedećem sastanku predstavnika vlada u okviru povjerenstva koje se bavi pitanjem sukcesije."Sve zemlje nasljednice SFRJ, a Srbija je tu posebno važna, mogle bi u paketu riješiti ne samo financijski aspekt sukcesije bivše Jugoslavije, nego i nasljeđivanje veleposlanstava nekadašnje države, te dugova", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice slovenske vlade.

Dodao je da su Slovenija i Hrvatska nakon 17 godina neuspjeha postigle dogovor da se pitanje dugova Ljubljanske banke hrvatskim štedišama rješava pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu i uz poštovanje međunarodnih ugovora, te da je zamisao da se sukcesijska pitanja riješe u paketu već predočio predsjednici hrvatske vlade Kosor na u Lovranu prošli tjedan.Možda se tako ambiciozni cilj, kao što je rješenje svih sukcesijskih pitanja među državama nastalim na području bivše zajedničke države, čini nemogućim u sadašnjem trenutku, ali "živimo u takvom vremenu i na takvom prostoru da malo ambicioznosti ne bi škodilo", rekao je Pahor novinarima, dodavši da njegovi dogovori s Kosor dokazuju kako i "nemoguće može postati moguće".

Pahor je kao glavni cilj njegova radnog posjeta Srbiji idućeg utorka naveo učvršćivanje gospodarskih i političkih odnosa s tom zemljom, nakon što je Srbija napravila novi iskorak u približavanju Europskoj uniji, pri čemu će predstaviti i najveću slovensku investiciju u Srbiji ove godine.Srbija u približavanju EU-u ima veliku pomoć Slovenije koja je pridonijela u usklađivanju UN-ove rezolucije o Kosovu između Bruxellesa i Beograda, rekao je Pahor. Podsjetio je da je upravo u vrijeme kada se deklaracija pripremala u Sloveniji ugostio srbijanskog predsjednika Borisa Tadića